Slobodna Dalmacija: 10. 12. 2002.

BOSANSKI MEDIJI I POLITIČARI REVOLTIRANI IZJAVAMA ZDRAVKA TOMCA

Grubo uplitanje u unutarnja pitanja BiH

SARAJEVO — Posljednje izjave Zdravka Tomca o potrebi unutarnjeg preustroja Bosne i Hercegovine, kao i njegovo reafirmiranje politike što ju je prema toj zemlji vodio pokojni predsjednik Tuđman, izazvale su buru negativnih reagiranja u Sarajevu.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović osudio je izjave potpredsjednika Hrvatskog sabora, istaknuvši kako je službeno Sarajevo zabrinuto činjenicom da ih je izrekao jedan dužnosnik susjedne države. U Ministarstvu vanjskih poslova BiH nezadovoljni su time što tijela vlasti u Hrvatskoj nisu osporila Tomčeve tvrdnje unatoč činjenici kako je riječ o "grubom uplitanju u unutarnja pitanja BiH".

"Ako ovakve izjave ne odražavaju službeni stav službenog Zagreba, očekujemo žurne reakcije predsjednika Hrvatskog sabora, premijera i predsjednika Hrvatske", kazao je Kapetanović. Izostanak takvih pojašnjenja, drže u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, naveo bi i međunarodnu zajednicu na pomisao kako se Hrvatska u odnosima prema BiH vraća u prošlost.

Sarajevsko Oslobođenje i Jutarnje novine u ponedjeljak su posvetile naslovnice reagiranjima na izjave Zdravka Tomca dok tiražni Dnevni avaz u komentaru ističe kako ono što govori potpredsjednik Hrvatskog sabora može samo ohrabriti retrogradne snage koje su posebno ojačale u Republici Srpskoj nakon nedavnih izbora.

U sličnom tonu su i izjave brojnih predstavnika političkih stranaka. Potpredsjednica Stranke demokratske akcije (SDA) Seada Palavrić izjavila je kako je neugodno iznenađena Tomčevom transformacijom. "Meni je nevjerojatno da je to rekao, a ako jeste onda je to katastrofalno. U svakom slučaju vrijeme je da se ljudi iz drugih država prestanu miješati u unutarnje poslove ove zemlje", kazala je Palavrić za Jutarnje.

Vršitelj dužnosti novoutemeljene Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Sead Avdić izjavio je kako Tomčevo pozivanje na Tuđmana znači da se potpredsjednik Hrvatskog sabora sada udaljio i od osobnih, ranije promoviranih stajališta.

Avdićev stranački kolega Ivo Komšić, koji je i dosad često polemizirao s Tomcem, ovaj put ga podsjeća da zanemaruje daytonski sporazum koji susjedima zabranjuje miješanje u unutarnje poslove BiH. "Tomac se sada ponaša kao da je prespavao od 1995. godine do danas i kao da smo svi mi još u 1992." kazao je Komšić, dodavši kako bi Tomcu bilo bolje zauzimati se za veća prava Hrvata iz Posavine, koji i danas u Hrvatskoj žive na rubu bijede i bez ikakvih prava.