Slobodna Dalmacija: 10. 12. 2002.

Uporaba Tuđmana

Vuk ĐURIČIĆ

Politika dr. Franje Tuđmana prema BiH bila je ispravna - glavna je poruka koju je s HIP-ova subotnjeg simpozija "Tuđmanizam i detuđmanizacija" odaslao SDP-ovac Zdravko Tomac, potpredsjednik Hrvatskog sabora i pripadajućeg mu vanjskopolitičkog odbora. Tomčev istup logičan je slijed njegove politike, bolje reći politikantstva i iznenađuje samo one kojima još nije jasna pozadina njegovih političkih vratolomija.

Naime, nakon što je nedavno, divaneći po Hercegovini, "otkrio" loš položaj Hrvata u susjednoj državi i energično zatražio uspostavu trećeg entiteta ili, pazi sad, kantonizaciju BiH, uslijedila je isprika "učitelju i vođi" zbog svojedobnog neshvaćanja njegove politike prema susjednoj državi. Što se pak tiče Tomčevih "povijesnih" rješenja, prvo, osim što je na tragu Tuđmanova i Miloševićeva dogovora o podjeli BiH, negira drugo rješenje, pa stoga i nije teško pogoditi koje je od njih srcu bliže uvaženom i po svojoj dosljednosti nadaleko poznatom profesoru. Da mu je kojim slučajem učitelj živ i da Balkanski krvnik nije u Haaškom zatvoru, sigurno bi mu odali zasluženo priznanje.

Zašto se Tomac ispričava Tuđmanu i što time želi postići? Da bi se lakše shvatio "lik i djelo" uvaženog profesora i razumjeli razlozi koji ga stalno tjeraju na (pre)svlačenje, valja se prisjetiti nekih stvari. Prvo, nakon što je desetljećima tražio i našao "crvenu nit", uvaženi se profesor bacio na traženje nove, aktualne "nacionalističke niti" u čemu je, kao i u prvom slučaju, reklo bi se, vrlo uspješan. Dakle, s obzirom da je nacionalno i politički posve osviješten, prof. Tomca, razumljivo, brine položaj Hrvata u BiH! Od silnih briga, ni oka ne može sklopiti, a kad ga i slopi, u snu mu se javlja njegov učitelj Tuđman i pojašanjava mu kako je bio u zabludi kad svojedobno nije shvatio njegovu dalekovidnost, pogotovo što se tiče politike prema BiH.

Položaj Hrvata u BiH je doista loš, ali je to ponajprije rezultat nakaradne politike koju je prema BiH vodio i Franjo Tuđman. Nema potrebe ići u detaljniju analizu da bi se zaključilo kako cijenu takve politike još uvijek plaćaju Hrvati u BiH, ali i Hrvatska čiji je Tomac formalno visoko pozicionirani državni dužnosnik. Nije potrebno biti ni posebno politički pismen da bi se shvatilo kako njegovi istupi štete Hrvatima u BiH, ali i Hrvatskoj koja se pokušava otresti Tuđmanove ostavštine i izvući iz blata u koje ju je gurnuo.

Međutim, uvaženi profesor pati i od zaborava pa stoga i ne čude njegove najnovije političke vratolomije kojima je jedini cilj skupljanje jeftinih političkih poena kojima želi otvoriti prostor za svoje repozicioniranje na hrvatskoj političkoj sceni. S obzirom na njegovu posve marginalnu ulogu u SDP-u i koaliciji, čime odavno nije zadovoljan, profesor sebi pokušava naći srodno političko okruženje kojemu bi se nametnuo kao jedna od ključnih figura hrvatskog preporoda i pomirbe, ma što to značilo, ali i kao nezaobilazni učenik i štovatelj lika i djela Franje Tuđmana, i to pod sloganom "Za podjelu BiH spreman!