Vjesnik: 11. 12. 2002.

Šeparović: Bude li optužen, Markač spreman otići u Haag bez dodatnih uvjeta

Prvog dana ispitivanja pitanja haaških istražitelja ticala su se uloge specijalne policije u operacijama i tek je dotaknut »Medački džep«/ Generalov odvjetnik kaže da istražitelji »imaju razumijevanja« za činjenicu da obrana nije dobila sve dostupne dokumente, pa će na konkretnija pitanja moći odgovarati konkretno kad materijali budu dostupni

ZAGREB, 10. prosinca - Kasno popodne u utorak general Mladen Markač završio je prvi dan ispitivanja pred haaškim istražiteljima. Pitanja su se ticala uloge specijalne policije u vojno-policijskim akcijama, njegove uloge kao prvog čovjeka te postrojbe i tek su dotaknuta pitanja vezana uz »Medački džep«, zbog kojeg je Mladen Markač i pozvan pred ljude iz Haaga.

»Pitanja istražitelja dosad su se odvijala uglavnom u korektnom tonu. Pokazalo se da imaju razumijevanja i za činjenicu da general Markač i njegova obrana nisu dobili sve dostupne dokumente, posebno one koji se tiču akcije "Maslenica", "Bljeska" i "Oluje". Rečeno nam je da ćemo dobiti mogućnost da na konkretna pitanja odgovaramo konkretno tek onda kad nam ti materijali budu dostupni«, rekao je odvjetnik Miroslav Šeparović koji kao branitelj zastupa generala Markača.

Incident je izbio u času kad su istražitelji odbili da razgovoru prisustvuje i predstavnik Vlade, odnosno Ureda za odnose s Haagom Davor Ljubanović. Kako je Ljubanović morao napustiti ispitivanje pojavila se i potreba da se utvrdi u kojem statusu dalje nastupa general Markač, odnosno bi li taj incident mogao imati ikakvih posljedica po obranu.

»Nismo reagirali na taj incident iz jednostavnog razloga što smo odmah Haagu i njegovim činovnicima dali do znanja da se general Markač namjerava braniti samo istinom i da, ako njegov status osumnjičenika bude zamijenjen statusom optuženika on, bez dodatnih uvjeta, spremno odlazi u Haag«, prisnažio je odvjetnik.

Ispitivanja u utorak odvijala su se uglavnom u okviru naznačenih tema, s tim da se konkretni upiti o eventualnoj zapovjednoj odgovornosti generala Markača očekuju tek u srijedu kad bi po navodima istražitelja trebali uslijediti upiti o Medačkom džepu. To ujedno znači da bi još jedan dan ispitivanja bio iskorišten samo za dio sumnji koje su u najavi cijeloga postupka iskazane iz Haaškog tužiteljstva. Treba podsjetiti da se haaški istražitelji zanimaju za Markačevu ulogu i u akcijama »Maslenica«, »Bljesak« i »Oluja« te razinu njegove policijske, vojne i političke odgovornosti s obzirom na funkcije koje je obavljao u razdoblju od 1991. do 1997. godine.

Nakon petosatnog sudjelovanja u ispitivanju i odvjetnik Šeparović i njegov branjenik general Markač nisu odavali onu dozu optimizma s kojom su na ispitivanje došli. Očito da procesna pravila brane obojici da bi izrazili pravu klimu u kojoj se razgovori odvijaju. Jer, širina i vremenska i akcijska odgovornosti generala Mladena Markača, izostanak potrebne dokumentacije za tri četvrtine sadržaja o kojem će Markač nešto morati reći istražiteljima, pokazuju da je moguća optužnica umjesto poziva za razgovor u statusu osumnjičenika, sasvim izvjesna. No, o tome će se nešto više znati nakon ispitivanja u srijedu, kada se očekuje da će istražitelji razgovarati s Markačem o akciji »Medački džep«.

Vlado Rajić