Novi list: 12. 12. 2002.

JUČERAŠNJU SJEDNICU SABORA OBILJEŽILE ŽALOPOJKE O VISINI PLAĆA DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA

Saborski zastupnici: Hoćemo veće plaće!

Župani, podžupani i gradonačelnik Zagreba izgubit će status državnih dužnosnika, a to će postati zamjenici i pomoćnici ravnatelja državnih upravnih organizacija te rektori sveučilišta

Izvješćuju: Dražen CIGLENEČKI, Zlatko CRNČEC

ZAGREB – Većina saborskih zastupnika smatra da bi se plaće državnih dužnosnika, pa tako i njihove, trebale uvećati za 0,5 posto za svaku godinu radnog staža, a najviše za 20 posto. Institut 0,5 posto na godinu staža postoji u sustavu plaća po Zakonu o radu i zastupnici su tražili da se on uvrsti i u prijedlog izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika.

Odbor kojem je na čelu Josip Leko (SDP) predložio je upravo to. »Znamo da nisu osigurana sredstva u državnom proračunu za 2003. godinu, ali mislimo da bi se pravo na 0,5 posto trebalo staviti u Zakon. Makar znači da će to biti 'golo' pravo«, obrazložio je Leko.

Konkretniji je bio Ivo Škrabalo (Libra) koji je istaknuo da iz njemu nepoznatih razloga zastupnici nemaju pravo na svojih 0,5 posto kao svi drugi zaposlenici.

»Posebno smo time pogođeni mi stariji koji se približavamo mirovini jer nam se tako smanjuje osnovica za mirovinu. Shvaćamo da je takvo vrijeme da se ne može povećati plaće i da bi to psihološki opteretilo odnose između Vlade i sindikata jer bi opet ispalo da ti omraženi državni dužnosnici opet nešto dobijaju«, požalio se Škrabalo poručujući javnosti »da se zna kako državni dužnosnici već četvrtu godinu ne koriste pravo na 0,5 posto«.

Škrabalovim žalopojkama pridružio se i Luka Trconić (HSS). »Prirodno je samo po sebi da i državni dužnosnici imaju pravo biti dio cijelog sustava plaća na onim načelima na kojima se temelji Zakon o radu«, naglasio je Trconić pozivajući Vladu da 0,5 posto za državne dužnosnike pokuša naći tijekom 2003. godine.

Župani, podžupani i gradonačelnik Zagreba izgubit će status državnih dužnosnika, a to će postati zamjenici i pomoćnici ravnatelja državnih upravnih organizacija te rektori sveučilišta.

Na gore spomenutih 0,5 posto godišnje već će od sljedeće godine imati pravo suci i ostali pravosudni dužnosnici. Naime, Odbor za zakonodavstvo izašao je jučer i s amandmanom u tom smislu na Zakon o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. To pravo suci su dosada imali samo na papiru, a od sljedeće godine osjetit će ga i u platnoj vrećici. Ostalim izmjenama tog zakona plaće državnih odvjetnika izjednačuju se sa sudačkim na svim razinama.

Na početku jučerašnje sjednice Sabora minutom šutnje odana je počast Franji Tuđmanu.

Kramarić traži glasanje o povjerenju Vladi

Zastupnici HSLS-a potpomognuti predsjednikom LS-a Zlatkom Kramarićem i haespeovcima Antom Đapićem i Miroslavom Rožićem, uputili su jučer u saborsku proceduru raspravu i glasanje o povjerenju Vladi, ministru obnove i graditeljstva i ministru prometa »zbog neostvarivanja programa građenja i održavanja javnih cesta«.

Vlada je, konstatira se u interpelaciji, prekršila Zakon o javnim cestama prema kojem je dužna jednom godišnje u Saboru podnijeti izvješće o realizaciji strategije cestovne infrastrukture, a nadležnima se, između ostalog na teret stavlja i zastoj u izgradnji Istarskog ipsilona.

Kajin: Država će razoriti lokalnu samoupravu

Zastupnici su podržali ukidanje petpostotnog poreza na nekretnine za kupnju prvog stana u slučaju da kupac ne posjeduje kuću, vikendicu ili neki drugi stan. Ante Markov (HSS) izračunao je da, primjerice, oni koji kupuju prvi stan do 50 kvadrata od države praktično jednu sobu mogu dobiti besplatno. Damir Kajin (IDS) upozorio je da ovakvo rješenje ima i svojih negativnih strana. »Porez na nekretnine je i izvorni prihod lokalne samouprave i njegovo ukidanje za kupnju prvog stana predstavlja direktan udar na lokalnu samoupravu. Kako je krenulo ova će vlast razoriti lokalnu samoupravu i zato daj Bože da što prije dođe do izbora kako bi se na ovom području nešto promijenilo«, kazao je Kajin.

Vlada o novom stand by aranžmanu

Sabor će sljedećeg tjedna održati izvanrednu sjednicu na kojoj će biti riječi o Nacionalnom programu Hrvatske za priključenje Europskoj uniji za 2003. godinu. O tom će dokumentu na svojoj današnjoj sjednici raspravljati Vlada. Osim približavanja Europi zastupnici bi na izvanrednoj sjednici vjerojatno mogli raspravljati i o novom stand by aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom. Naime, ovog proljeća Sabor je donio zaključak kojim obvezuje Vladu da ne može sklopiti novi aranžman prije nego što Sabor o tome provede raspravu.