Novi list: 12. 12. 2002.

VLADA I MISIJA MMF-a DOGOVORILI NOVI STAND-BY ARANŽMAN

Vlada ne smije izdavati nova jamstva dok se ne otplate stara

Prije potpisivanja sporazuma Vlada je obavezna uputiti prijedlog Zakona o radu, poručio je Flickenschild

ZAGREB – Vlada i Misija MMF-a postigli su sporazum o novom stand-by aranžmanu vrijednom 140 milijuna dolara, koji bi Odbor direktora MMF-a trebao potvrditi 3. veljače 2003. godine, objavio je jučer na konferenciji za novinare šef misije MMF-a Hans Flickenschild. S obzirom na vrlo povoljne devizne pozicije Hrvatske, odobrena sredstva iz aranžmana neće se povlačiti, ali Vlada to može činiti do sredine ožujka 2004. godine, do kada se predviđa trajanje aranžmana.

No, prije nego se sporazum i potpiše trebale bi se ispuniti, poručio je Flickenschild, još neke obveze: Vlada bi Saboru trebala uputiti prijedlog zakona o radu, trebao bi se zaključiti postupak prikupljanja ponuda za privatizaciju INA-e te dodatno precizirati proračuni 53 jedinice lokalne uprave. Sabor bi, pak, nakon što je ispunjen uvjet za prihvaćanje proračuna uz deficit od pet posto, trebao utvrditi izmjene u poreznom sustavu.

– Svrha aranžmana je uspostaviti fiskalnu disciplinu u 2003. godini, što će biti vrlo teško jer je riječ o izbornoj godini, dok je njegov glavni cilj stabilizirati udio duga u BDP-u, kazao je Flickenschild, dodajući da se dug iz godine u godinu povećavao da bi dosegao razinu od 57,5 posto BDP-a.

Sam aranžman, prema njegovom mišljenju, Vladi možda i ne treba, ali je nastojanje za njegovim sklapanjem ocijenio vrlo odlučnim i odgovornim korakom u nastavku fiskalne prilagodbe, na što bi se mnoge članice MMF-a se teško odlučile.

Kao najteži dio koji će Vlada trebati ispuniti izdvojio je poštivanje planiranog iznosa za plaće, a kazao je kako novo zapošljavanje, nužno za provođenje reformi, neće narušiti odnose zaposlenih zbog planiranih otpuštanja u vojsci.

Kada je riječ o kontroli duga i njegovom zadržavanju na sadašnjoj razini , Flickenschild je kazao kako je s Vladom dogovoreno da se razina izdanih jamstava u ukupnom dugu ne bi smjela povećati. Sada na jamstva otpada 14,5 posto ukupnog duga, što se ne bi smjelo ugroziti izdavanjem novih jamstava.

Vlada će moći izdati novih jamstava samo u onom omjeru u kojem budu otplaćena stara jamstva, poručio je šef misije MMF-a.

Privatizacija Ine kontrolna točka

Iako se najavljivalo da bi se provođenje stand-by aranžmana kontroliralo isključivo dostizanjem određenih makroekonomskih veličina, ipak će se nadzirati i neke strukturalne promjene. Flickenschild je jučer, naime otkrio da će među kontrolnim točkama biti proces privatizacije INA-e, donošenje novog zakona o trgovačkim društvima, zakona o stečajevima, zakona o radu te zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

M. KLANAC