Slobodna Dalmacija: 12. 12. 2002.

ZDRAVKO TOMAC POGOĐEN REAKCIJOM SVOGA STRANAČKOG ŠEFA

Račan je postupio nekorektno

ZAGREB — Medijska prašina koja se podigla nakon stavova koje je o Franji Tuđmanu i bosanskohercegovačkom pitanju u subotu iznio prof. dr. Zdravko Tomac nije se slegla niti nakon što je predsjednik Sabora Zlatko Tomčić stao na loptu i zahtjev Kluba HNS-a, PGS-a i SBHS-a za Tomčevom smjenom s mjesta Odbora za vanjsku politiku odbacio kao nepotpun. Tomčić je, naime, u izjavi Hini u utorak navečer izjavio da nije ovlašten pokretati takav postupak.

- Ne mogu tu napraviti ništa, tražiti od mene da to pokrenem kriva je procedura - ustvrdio je Tomčić, napominjući da svi koji misle da trebaju pokrenuti neki prijedlog o kojemu bi se odlučivalo u parlamentu mogu to napraviti po propisanoj proceduri, obrazložiti ga i tek onda dostaviti predsjedniku Sabora koji će ga uputiti u parlament na raspravu.

U međuvremenu je reterirao i sam Tomac koji je u kraćem razgovoru za Slobodnu Dalmaciju zanijekao da je na bilo koji način pokušao rehabilitirati Tuđmanovu politiku prema BiH jer se zbog nje s bivšim hrvatskim predsjednikom i razišao.

- Nigdje nisam rekao da je Tuđman bio u pravu u svojim stavovima prema BIH, niti to stoji u mojem tekstu koji sam pročitao na znanstvenom skupu HIP-a, i koji sam prošlog tjedna poslao i Račanu i Mesiću i Miroslavu Tuđmanu - tvrdi Tomac, pojašnjavajući da je u novinama krivo interpretirana njegova izjava u kojoj je rekao da je njegov stav o Tuđmanovoj politici u BiH negativan, ali ga je spreman promijeniti ako povijesna znanost s potrebnim odmakom zaključi suprotno.

On međutim priznaje da ga je pogodila reakcija njegova stranačkog šefa Ivice Račana koji se potpuno ogradio od njegova nastupa.

- Račan je postupio nekorektno jer je komentirao moju navodnu izjavu prije nego me je pitao je li ono što je objavljeno u novinama istina ili nije - zaključuje Tomac.

U vrhu SDP-a ne kriju da su sve manje sretni Tomčevim političkim soliranjima. "Tomac nikoga ne pita gdje će ići i što će govoriti, pa tako to nije bio slučaj ni ovaj put", kazao je u neslužbenom razgovoru jedan visokopozicionirani SDP-ovac, otkrivajući da stranka za sada ne namjerava poduzeti ništa o pitanju Tomčevih čestih izleta na drugu stranu političkog spektra. To više što oštru reakciju zastupničkoga Kluba HNS-a, PGS-a i SBHS-a oni više vezuju uz kritike koje je na račun Vesne Pusić Tomac izrekao u svojem subotnjem intervjuu za "SD Magazin" nego uz njegove stavove o BiH.

Bez obzira što razlike koje očito postoje, idućih dana najvjerojatnije neće dovesti do drastičnih poteza ni jedne, ni druge strane, kuloarska informacija po kojoj Tomac ozbiljno razmišlja da se uopće ne kandidira na listi SDP-a na idućim izborima, i da čak istupi iz stranke i karijeru nastavi kao nestranačka osoba u Forumu hrvatske sloge pokazuje da između dugogodišnjeg dužnosnika SDP-a i njegove stranke vlada golemi, možda i nepremostivi jaz...

M. KARLOVIĆ-SABOLIĆ