Vjesnik: 12. 12. 2002.

Markač spreman za agresivnija pitanja o »Maslenici« i »Medačkom džepu«

Tražili smo transkripte iz Predsjednikova ureda o akcijama »Maslenica«, »Medački džep«, »Bljesak« i »Oluja«, kaže Markačev odvjetnik Miroslav Šeparović / Još nema naznaka da će od Vladinog ureda za suradnju s Haaškim sudom dobiti zatraženu pomoć / Haaški istražitelji nisu objasnili zašto je Ljubanoviću zabranjena nazočnost ispitivanju

ZAGREB, 11. prosinca - Umirovljeni general Mladen Markač nastavio je u srijedu razgovor s haaškim istražiteljima u prostorijama Ureda Haaškog suda na Selskoj cesti u Zagrebu.

Ujutro pred ulazak u prostorije Ureda, Markačev odvjetnik Miroslav Šeparović rekao je novinarima kako on i njegov klijent očekuju od Vladinog ureda za suradnju s Tribunalom pomoć u dobivanju dokumenata potrebnih za razgovor s haaškim istražiteljima, ali još nema naznaka da će tu pomoć i dobiti.

»Tražili smo od Vladinog ureda da nam Predsjednikov ured dostavi transkripte razgovora vođenih na Pantovčaku mjesec dana prije i mjesec dana poslije akcija "Maslenica", "Medački džep", "Bljesak" i "Oluja", kao i one transkripte koji se odnose na te akcije, a već su objavljeni u medijima«, objasnio je Šeparović.

Na novinarsko pitanje što očekuje od razgovora s istražiteljima u srijedu, general Markač je odgovorio: »Trebali bismo razgovarati o akcijama "Maslenica" i "Medački džep", koji je nastavak "Maslenice". Očekujem agresivniji pristup istražitelja nego u utorak. Na konkretnija pitanja davat ću konkretne odgovore«.

U utorak je umirovljeni general razgovarao s haaškim istražiteljima o ustroju specijalne policije, o svojoj ulozi u toj postrojbi, te akciji HV-a u Medačkom džepu u rujnu 1993. u kojoj je sudjelovala i specijalna policija.

U optužnici protiv generala Janka Bobetka, uz 9. gardijsku brigadu kojom je zapovijedao general Mirko Norac, kao postrojba kojoj se pripisuju ratni zločini navodi se i jedinica specijalne policije.

Istražitelji Haaškog suda, nisu objasnili zašto nisu dopustili da ispitivanju bude nazočan i predstavnik hrvatske vlade, doznaje Hina u srijedu u Vladinom uredu za odnose s javnošću. Haaški istražitelji usprotivili su se da Markačevu ispitivanju nazoči i predstavnik Vladina ureda za suradnju s Haaškim sudom Davor Ljubanović.

»Ljubanović je izrazio čuđenje takvim postupkom istražitelja«, rekla je predstojnica Vladina ureda za odnose s javnošću Sanja Kos.

»Hrvatska vlada će u izravnom kontaktu s haaškim tužiteljstvom pokušati razjasniti razloge zbog kojih se ono protivi da Vladin predstavnik prisustvuje ispitivanju«, dodala je Sanja Kos.

Glasnogovornica haaškog tužiteljstva Florence Hartmann nije željela komentirati razloge zbog kojih je Vladinom predstavniku zabranjeno da bude prisutan tijekom ispitivanja umirovljenog hrvatskog generala Mladena Markača.

Željko Peratović

Vlada: Šeparoviću je omogućen uvid u zatraženu dokumentaciju

ZAGREB, 11. prosinca - Hrvatska je Vlada u srijedu reagirala na izjave Miroslava Šeparovića, odvjetnika Mladena Markača koji je kazao da mu je Vlada uskratila dokumente važne za obranu njegova klijenta.

U priopćenju se navodi da je Šeparović od Ureda za suradnju s Haagom zatražio posredovanje kod nadležnih tijela državne vlasti za uvidom u raspoloživu dokumentaciju koja mu je potrebna za pripremu obrane.

Ured za suradnju s Tribunalom izvijestio je Šeparovića 3. prosinca kako će mu biti pružena tražena pomoć i omogućen uvid u arhivsku građu MORH-a i MUP-a. Prema podacima kojima raspolaže Ured za suradnju s Haagom Šeparović je i ostvario uvid u traženu dokumentaciju«, stoji u priopćenju.

Uredu je, nastavlja se, naknadno dostavljen specificiran zahtjev za uvidom u određenu dokumentaciju Ureda predsjednika Republike Hrvatske, koji je odmah proslijeđen Uredu predsjednika, te se očekuje odgovor.

U odnosu na dio zahtjeva koji se odnosi na pristup dokumentaciji i dostavi dokumentacije kojom eventualno raspolaže Ured za suradnju s Haagom Šeparović je upoznat da Ured za suradnju ne posjeduje tražene dokumente i podatke, kao ni saznanja o konkretnim pitanjima koja bi istražitelji ICTY-a mogli postavljati, te je stoga upućen da se obrati izravno Uredu za vezu s Tužiteljstvom ICTY-a«, kaže se u priopćenju Vlade.

U ukupnoj komunikaciji s odvjetnikom Šeparovićem, Ured je pokazao kooperativnost i nastojanje da u tom kontekstu maksimalno omogući uspješnu obranu Mladena Markača, ocjenjuje Vlada, a to će i dalje činiti. (Hina)