Slobodna Dalmacija: 13. 12. 2002.

STALNO VIJEĆE OESS-a POZDRAVILO HRVATSKE REFORMISTIČKE NAPORE, ALI I UPOZORILO NA SLABOSTI SLUŽBENOG ZAGREBA

Suradnja s Haagom još uvijek nije potpuna

BEČ — Stalno vijeće OESS-a u Beču u četvrtak je potvrdilo produljenje mandata OESS-ove misije u Hrvatskoj na godinu dana, pozdravljen je napredak naše zemlje u provođenju reformi, ali je jasno upozoreno da Hrvatska mora nastaviti tim putem, efikasno reformirati pravosuđe i u potpunosti surađivati s Haaškim sudom.

Veleposlanici Europske unije i SAD-a u Stalnom vijeću suradnju s Haagom su naročito naglasili i dodali da je po pitanju slučaja Bobetko situacija poboljšana nakon što je optužnica proslijeđena Županijskom sudu u Zagrebu, ali suradnja s Tribunalom još uvijek nije potpuna, jer optuženom generalu nije uručena optužnica. Na tom tragu veleposlanici EU-a dodaju da se generalu Bobetku mora omogućiti da bude saslušan od strane Haaga. Stalne predstavnike u OESS-u zanimalo je i to ima li kakvih novosti po pitanju generala Ante Gotovine, odnosno kada će se on pojaviti u Haagu.

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula predstavnicima Stalnog vijeća uvodno je govorio o reformama koje se provode u Hrvatskoj, naglasio je nova poglavlja u odnosima sa susjedima, a rješavanje pitanja Prevlake svi su veleposlanici akreditirani u Beču pozdravili kao važan korak. Hrvatski šef diplomacije uz naglasak da je naša zemlja svjesna svoje regionalne odgovornosti, dodao je da je Hrvatska spremna krenuti korak dalje u svojim eurointegracijskim naporima.

Međutim, on je svjestan da će suradnja s Haagom presudno utjecati na hrvatski kandidacijski status u Europskoj uniji, pa je naglasio da hrvatska Vlada, unatoč političkom riziku, nikada nije odustala od svog stajališta pune suradnje s Haaškim sudom. Picula je tako objasnio da su se hrvatske vlasti služile legalnim instrumentima u slučaju Bobetko, a upoznao je veleposlanike OESS-a s podatkom da haaški istražitelji u Hrvatskoj bez problema razgovaraju s nekolicinom hrvatskih časnika.

— Hrvatska treba dobiti pomoć i zaslužiti svoj status na temelju vlastitih zasluga. Želimo pojačati europsku perspektivu regije. To Hrvatsku neće udaljiti od europskog jugoistoka, jer bi naš status kandidata bio dodatni poticaj reformskim procesima u Hrvatskoj, ali i u široj regiji — rekao je ministar vanjskih poslova koji je veleposlanicima govorio o napretku postignutom u povratku izbjeglica, usvajanju nove zakonske regulative po pitanju manjina i medija, a najavio je rješavanje pitanja stanarskih prava. Preduvjet toga je da oni koji žele ostvariti to pravo moraju ujedno živjeti u Hrvatskoj.

Naglašavajući važnost hrvatske kandidature za punopravno članstvo u EU-u ministar Picula ustvrdio je da će ona ovisiti o ozbiljnosti hrvatske politike. Tijekom boravka u Beču Picula se susreo s predsjednikom austrijskog parlamenta Heinzom Fischerom s kojim je razgovarao o proširenju EU-a.

— Ministar Picula može se vratiti kući siguran da će Hrvatska imati podršku Austrije za priključenje vaše zemlje europskoj obitelji — kazao je nakon sastanka šef austrijskog parlamenta.

Bisera LUŠIĆ

SLUČAJ LORA

Veleposlanici Stalnog vijeća upozorili su ministra Piculu na potrebu reforme hrvatskog pravosuđa, a nisu zadovoljni pojedinim sudskim procesima koji su vođeni u Hrvatskoj. Na upit da to malo pojasni, hrvatski šef diplomacije istaknuo je slučaj Lora, čija je prvostupanjska presuda izazvala zabrinutost u međunarodnim krugovima. No, on je stranim veleposlanicima kazao da taj slučaj nije zaključen, jer postoje i više sudske instancije koje će donijeti konačnu odluku. Impresija stranih veleposlanika u Beču je da hrvatsko pravosuđe ne procesuira slučajeve dovoljno brzo, te da svaki građanin u Hrvatskoj mora biti kvalitetnije zaštićen u pravnom sustavu Hrvatske.

UVOZ AUSTRIJSKE GOVEDINE

Ministar Picula potvrdio je da je tijekom sastanka s austrijskom ministricom vanjskih poslova Benitom Waldner-Ferrero razgovarao o uvozu austrijske govedine u Hrvatsku. Naime, problem je iskrsnuo zato što je Hrvatska jedina zemlja koja je zabranila uvoz austrijske govedine nakon što je otkriven jedan slučaj kravljeg ludila, pronađen kod krave koja je uvezena iz Bavarske. Budući da zabrana uvoza nikako ne odgovara Austriji, koja Hrvatskoj nudi zdravu govedinu, Picula je najavio da će se ovaj slučaj prepustiti stručnim radnim skupinama i nada se da će uskoro biti i riješen. Ovakva odluka hrvatskih vlasti izazvala je dosta negodovanja, pa i bijesa kod austrijskih poljoprivrednika.