Slobodna Dalmacija: 13. 12. 2002.

VIŠE OD TISUĆU HSS-ovih DELEGATA BIRAT ĆE U SUBOTU NOVO RUKOVODSTVO STRANKE

Kadrovska križaljka već je dogovorena

ZAGREB — Više od 1000 delegata, članova HSS-a, birat će u subotu na Glavnoj izbornoj skupštini novo rukovodstvo stranke s četverogodišnjim mandatom, rukovodstvo za nove parlamentarne izbore, koje bi stranci trebalo osigurati i više od 12 posto glasova, koliko im trenutačno daju ankete.

Međutim, i prije konačnog izbora sve se već uglavnom zna budući da je, zahvaljujući unutarstranačkom izbornom postupku, za sve funkcije - osim za osam članova Predsjedništva - ponuđen po jedan kandidat. Jedini kandidat za predsjednika je tako aktualni predsjednik stranke Zlatko Tomčić, za tri potpredsjednika predloženi su Luka Trconić, Ljubica Lalić i Petar Jurušić, dok su pet kandidata za pet regionalnih predsjednika HSS-a Božidar Pankretić za središnju Hrvatsku, Josip Friščić za sjeverozapadnu, Željko Pecek za Slavoniju, Ante Simonić za zapadnu Hrvatsku i Ante Markov za Dalmaciju.

Sve su to kandidati potvrđeni od najviših tijela stranke Glavnog odbora i Predsjedništva, a jedini koji se uspio, zahvaljujući dovoljnom broju prikupljenih potpisa, ubaciti među kandidate za Predsjedništvo stranke je potpredsjednik Seljačkog saveza Darko Grivičić. Grivičić će u bitku s Ivanom Kolarom, Zvonkom Sabatijem, Lukom Roićem, Slavkom Kokovićem, Marinkom Filipovićem, Danijelom Ropušem, Pavom Šarčevićem i Nikolom Šaferom.

Bez obzira na izostanak neizvjesnosti oko izbora čelnih ljudi HSS-a, glavna izborna skupština ima što ponuditi. Naime, kako neslužbeno saznajemo, predsjednik HSS-a Tomčić sprema se delegatima održati govor dug čak sat i pol. Čini se da ga u tome neće spriječiti niti potiho nezadovoljstvo nekih haesesovaca koji smatraju da tako dugačak govor može biti samo kontraproduktivan.

S druge pak strane, Tomčić je na sjednicama Glavnog odbora i Predsjedništva već zaslužio punu podršku za svoj koncept vođenja stranke, među ostalim i za to da stranka u budućnosti ne robuje ni lijevim ni desnim podjelama te samim tim može surađivati sa svima koji će uvažavati program HSS-a.

Eventualno iskakanje iz scenarija glavne izborne skupštine najavljuje jedino haesesovc iz Kaštela Nikola Zokić. On je, naime, jedini javno kritizirao izborni sustav po kojem je kandidata koliko i funkcija i to nakon što mu viša stranačka tijela zbog neispunjavanja potrebnih kriterija nisu dopustila kandidaturu za predsjednika HSS-a Splitsko-dalmatinske županije te nakon što nije uspio sakupiti dovoljan broj potpisa za predsjedničku kandidaturu. Hoće li Zokić, koji duže vrijeme tvrdi kako je nominacija kandidata na sjednici Glavnog odbora bila nelegalna, uistinu i prirediti svojim kolegama kakvo iznenađenje znat će se u subotu.

S. PAVIĆ

ŽESTOKI SUKOBI U SPLITSKOM OGRANKU PRED SUBOTNJU IZBORNU SKUPŠTINU HSS-a U ZAGREBU

Zokićevi istupi puni neistina i kleveta

SPLIT — Žestoki sukobi unutar HSS-a pred subotnju izbornu skupštinu u Zagrebu nastavili su se i u četvrtak u Splitu na odvojenim konferencijama za novinare Nikole Zokića, člana Predsjedništva HSS-a, te Zokićeve matične Županijske organizacije splitsko-dalmatinske. Zokić je predsjednika HSS-a i Sabora Zlatka Tomčića optužio za diktaturu, a Županijska organizacija je ustvrdila da su Zokićevi medijski istupi puni "neistina, kleveta, podmetanja i objeda".

Zokićevo nezadovoljstvo kulminiralo je, kako je rekao, nakon što mu je Tomčić onemogućio kandidiranje za predsjednika stranke, a prethodno je učinio slično, onemogućivši mu kandidaturu za predsjednika Županijske organizacije.

- Mene su u vrhu HSS-a prozvali NLO, ali trebala bi cijela eskadrila izvanzemaljaca da raščisti stanje u HSS-u! Tomčić je otvorio teatar apsurda, suspendirao demokraciju i okružio se sluganima i poslušnicima, a sve u cilju pretvorbe stranke u svoje trgovačko poduzeće - naglasio je Zokić.

On je priznao da ne gaji iluzije da bi mogao pobijediti Tomčića, ali drži da bi se uz njegovo ime "zalijepio značajan broj glasova što Tomčićeva taština ne bi mogla podnijeti". Zokić je kazao da je "već pripremljena čeka za politički odstrel Željka Sikirice, predsjednika splitskog HSS-a i dogradonačelnika, kao nepoželjnog svjedoka, koji je splitsku vlast ljetos nastojao srušiti po Tomčićevim instrukcijama".

S druge strane, pak, Maja Đirlić, tajnica županijskog HSS-a, naglasila je da Zokić ne može biti protukandidat Tomčiću, jer nije uspio sakupiti potrebnih 100 glasova od 1100 članova Skupštine. Anđelko Duvančić, član Predsjedništva ŽO, zatražio je da Zokić odstupi sa svih dužnosti u HSS-u.

I. CAKTAŠ