Večernji list: 13. 12. 2002.

HRVATSKI SABOR - VOJNI POLICAJCI IDU U AFGANISTAN

Sanader spasio Račana

Izvori iz HDZ-a: Sanader popustio nakon poziva iz američkog veleposlanstva

ZAGREB - Početkom sljedeće godine 44 hrvatska vojna policajca priključit će se visokorizičnoj mirovnoj operaciji UN-a u Afganistanu, odlučio je jučer Hrvatski sabor. Ali da nije bilo HDZ-a, koalicija tu odluku ne bi uspjela donijeti jer im je za nju trebala dvotrećinska većina od 101 glasa, koju sami nemaju. No, na njihovu sreću HDZ je bio više nego spreman na suradnju, a njihov šef Ivo Sanader imao je potrebu čak dvaput tumačiti zastupnicima da treba poslati vod vojne policije u Kabul te da to nije previše opasno. Sanader je tako bio najčvršća Vladina potpora s obzirom na to da se čak ni SDP-ovi zastupnici nisu upuštali u dodatno objašnjavanje, već su samo disciplinirano dizali ruke.

No, HDZ-ovi kuloari otkrili su da je Sanaderovoj kooperativnosti pripomogao jedan jutarnji telefonski poziv iz američkog veleposlanstva, u kojem mu je rečeno da HDZ ne smije opstruirati donošenje te odluke. Pritisnut s jedne strane američkom sugestijom, a s druge nemirom među zastupnicima, Sanader je još jednom morao pokazati da vodi stranku željeznom rukom. Zastupničke su se ručice poslušno dizale i na kraju je odluka - istina u drugom krugu jer su u prvom nedostajala dva glasa - donesena sa 104 glasa. Uz Vladu je stao i DC. Protiv su bili HSLS, HSP i HB. Konačnu odluku o upućivanju voda VP-a u Kabul donijet će vrhovni zapovjednik Stipe Mesić.

Inače, afganistanska je akcija sporna i zato što je to prva međunarodna misija u koju Hrvati idu naoružani, te ju je i Vlada ocijenila visokorizičnom.

U Vladinu obrazloženju stoji da na tom području još djeluju terorističke organizacije, a velik je rizik i od zmija, potresa, suša, vode i hrane. Koliko su zastupnici dvojili, ilustrira i to što je u prošlotjednoj raspravi, primjerice, Pavle Kalinić iz SDP-a, koji je jučer glasovao za odluku, kazao kako imamo previše i svojih ratnih žrtava te da nije vrijeme za slanje naših momaka u takve akcije. I Luka Bebić je tada kazao da HDZ ne može poduprijeti tu odluku. Objašnjavajući jučer, pak, zaokret, Sanader se hvatao za slamku pa je kazao čak i to da su HDZ zvali branitelji poručujući da je u redu poslati ljude u Kabul ako su na to pristali dragovoljno. Ovih su dana, inače, zastupnici pitali i treba li nam uistinu sudjelovanje u akciji zbog koje se možemo naći na crnoj listi Al-Qa"ide.

Za šestomjesečni boravak vojnika u Kabulu, inače, iz proračuna će se izdvojiti tri milijuna dolara. Dok je Vlada prošlog petka odbila sve zastupničke amandmane na proračun, tu stavku nisu dirali. Za usporedbu, tim bi se novcem moglo izgraditi najmanje pet osnovnih škola, što su tražili zastupnici. S obzirom na to da ne postoji zakon koji rješava status hrvatskih vojnika u međunarodnim snagama, oni nemaju pravo na priznavanje toga vremena u ratni staž ni na status ratnih vojnih invalida.

M. Šarić, D. Đuretek