Vjesnik: 13. 12. 2002.

Iduće godine treba donijeti 75 zakona ako Hrvatska do 2006. želi biti spremna za članstvo u EU

Vlada je u četvrtak predložila da se sljedeći tjedan održi izvanredna sjednica Sabora na kojoj će se konsenzusom usvojiti nacionalni program za pridruživanje EU/ Crkvenac: Tko je za ulazak u EU, mora biti i za ovaj aranžman s MMF-om/ U proceduru upućen zakon o potrošačima / Izmjenama Zakona o najmu stanova će država u sljedećih šest do sedam godina morati osigurati 7000-8000 stanova za sadašnje zaštićene stanare koji moraju iseliti iz stanova u kojima su prije imali stanarsko pravo jer njihovi vlasnici ispunjavaju zakonske uvjete za useljenje

ZAGREB, 12. prosinca - Vlada je u četvrtak predložila da se sljedeći tjedan, najvjerojatnije 18. prosinca, održi izvanredna sjednica Sabora na kojoj će se konsenzusom usvojiti nacionalni program za pridruživanje Europskoj uniji. Na toj bi se sjednici trebala donijeti rezolucija svih parlamentarnih stranaka o spremnosti na intenzivnu suradnju u ostvarivanju približavanja EU u kojoj bi kao rok podnošenja molbe za članstvo bio upisan kraj veljače 2003. Kako neslužbeno doznajemo, oporbene će stranke već u petak o tome razgovarati s premijerom Ivicom Račanom, ali podijeljene u dvije skupine jer neki čelnici nisu htjeli razgovarati u nazočnosti nekih svojih kolega.

»U 2003. godini Sabor bi trebao donijeti 75 novih zakona i izmjena zakona ako Hrvatska do 2006. želi biti spremna za članstvo«, rekao je ministar europskih integracija Neven Mimica. Hrvatska je, tvrdi Mimica, jedina zemlja koja je takav program donijela prije nego što je službeno dobila status zemlje kandidata, a svim današnjim kandidatima programe su, za razliku od hrvatskoga, izrađivali savjetnici EU-a.

»Tko je za ulazak u EU, mora biti i za ovaj aranžman s MMF-om«, rekao je ministar financija Mato Crkvenac naglasivši da je novi stand-by aranžman za Hrvatsku važan jer »jača međunarodno povjerenje u Hrvatsku, jača pozicije države i hrvatskih tvrtki na tržištima kapitala, te produbljuje i razvija odnose sa Svjetskom bankom i ostalim financijskim institucijama«. Najavio je da će u sljedećoj godini Hrvatska povući 100 milijuna dolara druge tranše SAL kredita te sa Svjetskom bankom sklopiti još neke aranžmane »teške« 300 milijuna dolara, a surađivat će se i s EBRD-om, EIB-om te Bankom Vijeća Europe.

Crkvenac tvrdi da je stand-by aranžman »težak« 140 milijuna dolara, koje Hrvatska nema namjeru povući, izravno izveden iz ljetos donesenoga gospodarskog i financijskog programa Vlade čiji su ciljevi »održavanje makroekonomske stabilnosti i jačanje temelja za visoki gospodarski rast«. U pismu namjere MMF-u zapisano je također da će provođenje aranžmana »osigurati disciplinu i pojačati povjerenje u predizbornom razdoblju«. Posebno važnim Crkvenac smatra i mehanizme koji će smanjiti tempo zaduživanja u inozemstvu, a tvrdi da će se u 2003. država zadužiti upola manje nego u ovoj godini.

Vlada nije prihvatila primjedbu njezina potpredsjednika Gorana Granića da se u aranžmanu s MMF-om ne bi trebalo toliko detaljno ići u prava zaposlenika.

Račan je naglasio je kako je Vlada svjesna da će dogodine opet trebati raspravljati sa sindikatima o nekim pravima državnih i javnih službenika koji su netom dogovoreni, jer će se božićnice, darovi za djecu i slično moći isplatiti samo ako se za to otvori prostor kroz rezultate drugih mjera. U saborsku proceduru upućen je zakon o potrošačima, što je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić proglasio otvaranjem nove stranice naše pravne povijesti jer je to prvi takav zakon. Taj je zakon u posljednji trenutak dobio izmjenu prema kojoj telekomunikacijske tvrtke ipak neće morati omogućiti građanima da unaprijed limitiraju svoj račun. Bez rasprave u Sabor su upućene izmjene Zakona o najmu stanova, prema kojima će država u sljedećih šest do sedam godina morati osigurati 7000-8000 stanova za sadašnje zaštićene stanare koji moraju iseliti iz stanova u kojima su prije imali stanarsko pravo jer njihovi vlasnici ispunjavaju zakonske uvjete za useljenje. Predviđa se da će to državu godišnje stajati oko sto milijuna kuna, a dobar dio tog novca utrošit će se na novčanu pomoć onim zaštićenim najmoprimcima koji žele kupiti novi stan.

Sanja Kapetanić