Slobodna Dalmacija: 13. 12. 2002.

FEDERALNI MINISTRI NA ČELU S PREMIJEROM BEHMENOM ODLUČILI POPUNITI DŽEPOVE

Vlada na odlasku sebi digla plaće: po 5500 KM svakome!

Koristeći prazan prostor, takozvani tehnički mandat, premijer Behmen i njegovi ministri donijeli su i odluku o povećanju svojih plaća i to retroaktivno. Tako su dobili u prosjeku po 5500 KM, a svojim nasljednicima će ostaviti praznu blagajnu

SARAJEVO — Po svemu sudeći Vlada Federacije BiH je nakon objave rezultata listopadskih izbora odlučila da novoj vlasti ne ostavi niti jednog novčića. Koristeći prazan prostor, takozvani tehnički mandat, premijer i njegovi ministri osim što su požurili s postavljanjem osporavanog Zlatka Miletića za direktora federalne policije, uspjeli su donijeti na jednoj od sjednica i odluku o povećanju plaća.

Tako su premijer Vlade F BIH i njegovi ministri, doduše retroaktivno, dobili u prosjeku po 5500 KM. Ovakva odluka Vlade ogorčila je većinu zaposlenika u organima uprave Federacije BiH.

Izvor blizak Vladi kazao nam je, da bi se uskoro mogao dogoditi i štrajk ako Vlada na sljedećoj sjednici ne donese odluku i o njihovu povećanju plaća.

Naime, prema kolektivnom ugovoru koji je potpisan između Sindikata BiH i djelatnika organa uprave F BIH predviđeno je da se plaće mogu povećavati prema rastu životnih troškova. Iako u proračunu nema novca, a i predstavnici MMF-a protive se bilo kakvom povećanju plaća, upitnom se čini i odluka o povećanju ministarskih plaća.

Naš izvor tvrdi kako su svi ministri iz Stranke za BiH inzistirali na povećanju plaća, a da je Gavrilo Grahovac, ministar bez lisnice bio najveći zagovornik povećanja, te da je upravo on "slomio" premijera Aliju Behmena u donošenju konačne odluke.

Ovakvo ponašanje ministra Grahovca mnogi povezuju s nedavnim popisom dužnika prema BH banci koje je objavila Agencija za bankarstvo F BiH.

Na tom popisu našla su se imena u javnosti poznatih osoba, među njima i federalni ministar bez lisnice Gavrilo Grahovac, s "oficijelnim" dugom od 7200 KM. Grahovac je kazao kako je njegov stvarni dug manji, no nije potvrdio je li ga i konačno otplatio nakon što je primio zaostala povećanja plaće.

Zlatko TULIĆ