Vjesnik: 14. 12. 2002.

Samo Budiša i Kramarić za »približavanje« HSLS-a i LS-a

ZAGREB, 13. prosinca - Protivljenje tzv. tvrdolinijaša u HSLS-u približavanju LS-u i eventualnoj užoj suradnji s tom strankom, poznato je. No jednako kao i u HSLS-u, ni u LS-u nisu zadovoljni aktivnostima predsjednika stranke Zlatka Kramarića, koji se nedavno sastao s predsjednikom HSLS-a Draženom Budišom.

Mario Livaja, saborski zastupnik i član predsjedništva LS-a kazao je u petak da se, kao ni Božo Kovačević, dopredsjednik LS-a, ne slaže s Kramarićevom namjerom da se stranka približi HSLS-u niti je o tome raspravljalo bilo koje stranačko tijelo. »HSLS se nije nimalo promijenio i protivim se bilo kakvim pregovorima s njima«, naglasio je Livaja, dodajući da bi se o tome, ako se stvar »zahukta«, moglo razgovarati i na stranačkom saboru, planiranom za siječanj iduće godine.

No, treba naglasiti da je LS u koaliciji s HSLS-om u Osijeku, Splitu i Osječko-baranjskoj županiji te da razgovori čelnika dviju stranaka ne znače odmah bilo kakvu predizbornu koaliciju ili približavanje dviju stranaka. Upravo to naglašava i predsjednik LS-a Zlatko Kramarić. »Trebamo razgovarati o konkretnim odnosima na terenu i nejasno mi je zbog čega takvi razgovori dobivaju gotovo heretičke dimenzije«, ističe, dodajući da ni jedna odluka Središnjeg odbora LS-a ne isključuje HSLS kao koalicijskog partnera.

»S HSLS-om smo donedavno bili koalicijski partneri na najvišoj razini«, ukazuje Kramarić te naglašava da od tzv. približavanja HSLS-a i LS-a nema ništa.

S druge, pak, strane, poznati su stavovi u HSLS-u. Poznate su izjave potpredsjednika te stranke, Joška Kontića, koji je prošlog vikenda u Kaštelima izrazio skepsu prema idejama o zajedničkom istupu HSLS-a i LS-a, te pogotovo IDS-a, za što »navijaju« neki visokopozicionirani HSLS-ovci.

Kontić je tada konstatirao da je polarizacija političke scene realna, te da je već sada pametno izabrati stranu - po njemu, to bi bila strana desnog centra.

Predsjednik HSLS-a Dražen Budiša nije u petak to želio komentirati, no kao i Kramarić, kazao je da se razgovori između dvojice stranačkih čelnika, između ostalog, vode o konkretnim problemima na terenu, gdje su HSLS i LS koalicijski partneri.

Treba kazati da se i Budiša i Kramarić slažu u ocjeni da je bipolarizacija hrvatske političke scene vrlo štetna, no to je za sada jedina prava konkretna točka slaganja između dviju stranaka.

Dada Zečić