Novi list: 15. 12. 2002.

Kontinuitet bez iznenađenja

Nenad HLAČA

Kontinuitet bez iznenađenja – tako bi se mogla ukratko opisati jučerašnja izborna skupština jedne od središnjih, a svakako najtradicionalnijih stranaka hrvatske političke scene – HSS-a. Tomčić kao predsjednik, s odavanjem zaslužene počasne titule veteranu stranke, pijanistu i unuku slavnog djeda, Stjepanu Radiću, jamčit će ovoj stranci nastavak politike koja ju je nakon desetljeća oporbenog rada vinula u sedlo vlasti, i to kao ključnog čimbenika nakon Budišinog zaokreta prema desnoj opciji.

Dok je u vrijeme HDZ-ove vlasti Zlatko Tomčić dosljedno odbijao ponude otvorenog ulaska u koaliciju, iako je svojedobno bio (nestranački!) ministar u HDZ-ovoj Vladi, istodobno su ogranci na terenu rado ulazili u zagrljaj s Tuđmanovom strankom, uz prešutni Tomčićev blagoslov.

Zlatko Tomčić nerado za sobom zatvara vrata koalicijskih prostora koji se nude. Najava samostalnog izlaska na izbore može samo podići HSS-ovu cijenu – budući »prosci« neće škrtariti ponudama. Vidjelo se to i na jučerašnjoj skupštini. Ivica Račan i Vladimir Šeks nisu krili lijepih riječi za stranku i njen ugledni forum kojem su prisustvovali.

Oštre riječi kojima je Tomčić počastio marginalne društvene grupe i pojave – homoseksualce i prostituciju, zvučat će konzervativnijem dijelu hrvatskog društva (a taj nije beznačajan), kao glas razuma u mnoštvu »kapetana« bez busole. U lepezi simbola, između pluga i kondoma, Tomčić je odabrao opciju koja se čini politički realnijom. S izvjesnošću da birački glasovi s gay-parade neće moći amortizirati razočaranja radnika iza policijskih kordona, HSS gradi mostove preko kojih će sigurno prijeći moguće hrvatske »rubikone«. »U Hrvatskoj nema uistinu profilirane ljevice i desnice, pa nema potrebe da HSS robuje lijevo-desnim političkim podjelama«, rekao je jučer Tomčić. I što treba jasnije od toga.