Novi list: 15. 12. 2002.

POLITIČARI POTVRĐUJU NAJAVE NOVIH OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE

Hrvatima stižu optužnice za Medački džep

Informacija o pet novih haških optužnica protiv hrvatskih državljana našem je listu potvrđena iz vladajućih i oporbenih redova

ZAGREB – Priprema li Haag nove optužnice za ratne zločine počinjene prilikom povlačenja iz operacije Medački džep, više nije dvojbeno, samo je pitanje vremena kad će one biti uručene hrvatskoj Vladi. Informacija o pet novih haških optužnica protiv hrvatskih državljana našem je listu potvrđena iz vladajućih i oporbenih redova, a s obzirom na to da je akcija u Medačkom džepu od najvećeg interesa haških istražitelja prilikom razgovora s osumnjičenim umirovljenim visokim časnicima HV-a, sve je izvjesnije da će se dio optužnica odnositi upravo na zločine počinjene u toj akciji.

Otkud visokorangiranom dužnosniku vladajuće koalicije informacija o novim haškim optužnicama protiv hrvatskih državljana, nije poznato, ali je činjenica da ju je izrekao na jednom stručnom skupu zatvorenom za javnost. Oporbeni političar, koji je želio ostati neimenovan, poziva se na dobro upućene strane diplomatske izvore koji barataju činjenicom da se radi od četiri do šest optužnica. Ti diplomati također tvrde da su istrage u završnoj fazi i da bi optužnice uskoro mogle biti upućene Hrvatskoj. Ali, niti jedan od političara s kojima smo razgovarali navodno ne zna protiv koga će optužnice biti podignute.

Najveći interes za jednu akciju

Nije tajna da haško tužiteljstvo trojicu hrvatskih generala, Mladena Markača, Ivana Koradea i Davora Domazeta Lošu smatra osumnjičenima za ratne zločine. Status osumnjičenika te trojice potvrđen je u haškim zahtjevima za razgovor s njima.

Umirovljeni admiral Davor Domazet je s haškim istražiteljima razgovarao sredinom listopada, a razgovor je prekinuo jer mu nije bilo priopćeno za koje ga se konkretne zločine sumnjiči. U dva i pol dana ispitivanja, haški istražitelji pokazali su najveći interes za akciju Medački džep. Išli su toliko daleko da su ih zanimali i naočigled potpuno nevažni detalji, poput onog gdje je Domazet stao, na putu od Zagreba za Gospić, da se napije vode. Novu rundu razgovora s haškim istražiteljima Domazet će najvjerojatnije odraditi krajem siječnja.

I prilikom prvog dijela razgovora s Mladenom Markačem, haški istražitelji ponovo su pokazali najveći interes za akciju u Medačkom džepu. Uz općenita pitanja o ustroju specijalne policije, Markač je tri dana ispitivan o akcijama Medački džep i Maslenica. Po završetku prve runde razgovora, istražitelji su navodno iscrpili sva pitanja o Medačkom džepu. Markačeva druga runda s istražiteljima Haškog suda dogodit će se u veljači.

Uvijek stiže više optužnica

Razgovor umirovljenog generala Ivana Koradea s haškim istražiteljima počet će u ponedjeljak, a prema najavama trebao bi trajati dva dana. Korade nije sudjelovao u Medačkom džepu, a kao razdoblje o kojem Haag želi razgovarati s njim u vezi s »kaznenom odgovornosti pojedinaca za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava«, navodi se razdoblje od 1991. do 1997. godine. Medački džep je bio u rujnu 1993. godine i sigurno će istražitelji Koradeu postaviti pitanja i o tome.

Haag je već podigao dvije optužnice protiv hrvatskih državljana za ratne zločine počinjene u povlačenju iz Medačkog džepa. Riječ je o optužnicama protiv generala Rahima Ademija i umirovljenog generala Janka Bobetka, koji je trenutačno u bolnici. Osim činjenice da je od najvećeg interesa haških istražitelja, na nove optužnice protiv hrvatskih državljana za ratne zločine u akciji Medački džep ukazuje i način rada tužiteljstva.

Haško tužiteljstvo rijetko podiže optužnicu protiv samo jedne osobe za ratni zločin na određenom području. Za zločine u Lašvanskoj dolini protiv sedam osoba podignuto je šest optužnica, za zločine u Srebrenici protiv šest osoba podignuto je pet optužnica, za zločine u logoru Keraterm podignute su tri optužnice protiv tri osobe, itd.

Sergej ABRAMOV