Večernji list: 16. 12. 2002.

NAKON ISKAZANE SPREMNOSTI EUROPSKE UNIJE DA PREUZME ULOGU SFOR-a

BiH se pribojava novog Unprofora

SARAJEVO: Dejan Jazvić

U Kopenhagenu izražena spremnost Europske unije da preuzme vodstvo međunarodnih vojnih misija u Makedoniji i Bosni i Hercegovini s golemim je oprezom dočekana u BiH. Najutjecajniji politički čimbenici u zemlji još ranije su izrazili određene rezerve prema eventualnoj zamjeni snaga SFOR-a europskim vojnim trupama.

Svaka vojna misija u BiH koja bi isključivala značajnije sudjelovanje američkih vojnika neće zadobiti veće povjerenje bosanskohercegovačke javnosti. U toj zemlji još su svježa sjećanja na četverogodišnji rat koji je prekinut prvenstveno zahvaljujući američkom vojnom i diplomatskom angažmanu. Svi raniji europski pokušaji da se zaustavi rat i postigne zadovoljavajuće rješenje konflikta završili su neuspjehom, pa se nepovjerenje prema europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, dogovorenoj na konferenciji u Kopenhagenu, čini posve logičnim.

Europa je već preuzela značajan dio obveza. Za petnaestak dana posebne policijske snage EU-a preuzet će i formalno zadatke Misije UN-a u BiH, koja je imala je vrlo značajnu ulogu u reformi bosanskohercegovačke policije. Nastavak tih reformi, ali i nadzor izgradnje Državne granične službe i drugih sigurnosnih institucija u BiH, od 1. siječnja 2003. bit će povjeren europskoj policijskoj misiji. No, preuzimanjem NATO-ve uloge EU bi potpuno preuzela međunarodnu odgovornost za stabilizaciju BiH.

Od dolaska SFOR-a međunarodnim vojnim trupama zapovijedaju Amerikanci, a sadašnji je zapovjednik general William Ward. Pod izravnim američkim zapovjedništvom nalazi se i jedan od najvećih SFOR-ovih sektora, Višenacionalna divizija Sjever, sa sjedištem u zračnoj luci Dubrave kod Tuzle. Voditelj Misije OESS-a također je Amerikanac, veleposlanik Robert Beecroft. Uz to, Amerikanci imaju odlučujući utjecaj i na Vojsku Federacije BiH, jer je upravo SAD najviše radio na opremanju i uvježbavanju Federalne vojske.

Ugledni vojni analitičar sarajevskog Oslobođenja Antonio Prlenda smatra da je europsko preuzimanje međunarodnog vojnog vodstva u BiH novi korak ka izgradnji europskog obrambenog sustava. No, ističe kako će to biti i ispit europske zrelosti i jedinstva: - Postoji određeni skepticizam prema mogućnosti postizanja političkog jedinstva unutar EU, a upravo će o tome ovisiti i sinkroniziranost vojnih trupa na terenu.

Primjer Unprofora, u kojem su ključnu ulogu imali Francuzi i Britanci, pokazuje koliko to može biti neučinkovita struktura, kaže Prlenda. SAD je i glavni izvor obavještajnih podataka značajnih za hvatanje osumnjičenih za ratne zločine, pa bi njihovo potpuno povlačenje iz BiH moglo donijeti značajno olakšanje Radovanu Karadžiću i drugim bjeguncima od Haaškog suda.