Slobodna Dalmacija: 16. 12. 2002.

Dr. ZLATKO KRAMARIĆ NA PRESS-KONFERENCIJI LS-a U STONU:

Obećanja o pretvorbi nisu ispoštovana

STON — Vodstvo LS-a na čelu s predsjednikom dr. Zlatkom Kramarićem i glavnom tajnicom Helenom Štimac-Radin u nedjelju je u Malom Stonu održalo redoviti sastanak sa članovima Županijske organizacije i predsjednicima ogranaka LS-a s područja Dubrovačko-neretvanske županije i tom prigodom upriličilo konferenciju za novinare.

Analizirajući aktualnu političku i gospodarsku situaciju u zemlji, dr. Zlatko Kramarić izrazio je zabrinutost stanjem liberalne opcije u društvu i istaknuo da od 1990. godine vlast bez obzira na predznak pokušava eliminirati liberalnu opciju iz političkog života Hrvatske. Prema njegovim riječima, liberalna opcija je jamstvo moderne, građanske i europske Hrvatske, a LS se zalaže za jačanje i povezivanje liberalno-demokratskih stranaka u treći blok ili liberalnu alternativu koja bi na sljedećim izborima trebala postići zapažene rezultate.

Prema Kramariću, predizborna obećanja o reviziji pretvorbe i privatizacije nisu ispoštovana, a ignoriran je i prijedlog zakona o reviziji pretvorbe koji je LS podnio u rujnu 2000. godine. Novi zakon o jednokratnom oporezivanju onih koji su navodno na nezakonit način stekli određeni profit nazvao je smiješnim i demagoškim jer on ne rješava probleme koji muče veliku većinu našeg društva. Budući da nije zadovoljan dinamikom i sadržajem reforme, LS će i nadalje upozoravati na određene propuste te tako izvršavati svoja predizborna obećanja.

Predsjednik LS-a upozorio je na bipolarizaciju hrvatske političke scene te istaknuo promjene u ponašanju međunarodne zajednice koja donedavno stigmatizirane stranke doživljava kao demokratske te im šalje pozitivne signale iz Europske zajednice. Stoga, prema njegovim riječima, ne začuđuje činjenica da je relativno bez većih problema donesena odluka o slanju naših vojnika u Afganistan.

M. ESSERT