Novi list: 16. 12. 2002.

STRUČNJAK VE O ZAKONU O HRT-u

Zbunjujući »koraci«

Predloženo rješenje Karol Jakubowicz hvali pa naziva nedemokratskim

ZAGREB – Postoji mogućnost da je pravi razlog prijedloga za usvajanje novog zakona o HRT-u veća politička i administrativna kontrola HRT-a, jedan je od zaključaka iz analize Karola Jakubowicza, potpredsjednika Upravnog odbora za masovne medije Vijeća Europe, koja je početkom mjeseca dostavljena OESS-u, a odnosi se na nacrt prijedloga Zakona, ali ne i na sadašnji prijedlog o koji je već raspravljen u Saboru u prvom čitanju.

U njemu Jakubowicz zaključuje i da nacrt ne služi niti jednom od formalnih razloga za njegovu izradu, te predlaže da se zaustavi na njegovoj izradi, budući je očito da je rađen u žurbi. Zanimljiva je i Jakubowiczeva ocjena o ustroju Vijeća HRT-a, gdje bezrezervno hvali sadašnji model.

– Ovo rješenje zaslužuje pohvale te je ravno najboljim rješenjima u ovom području i demokratskije od rješenja u mnogim drugim zemljama. Hrvatskoj treba odati priznanje jer se time pridružila zemljama koje daju primjer koji valja slijediti – kaže Jakubowicz, no odmah potom dodaje da bi imenovanje članova Vijeća od strane Sabora bilo »ozbiljan i nedemokratski korak unatrag«.

No Silvija Luks je na konferenciji za novinare Vijeća HRT-a ustvrdila je da Jakubowicz sada javno govori nešto sasvim drugo, odnosno da novi tekst prijedloga zakona zapravo hvali. I stvarno, to nam je potvrdila Marija Nemčić, bivša glavna urednica HTV-a, koja nam je rekla da joj je Jakubowicz u četvrtak u pauzi jednog sastanka u Strasbourgu, prišao i nedvosmisleno pohvalio konačni prijedlog Zakona o HRT-u koji je Vlada uputila u saborsku proceduru, rekavši da je s njim vrlo zadovoljan.

– Rekao mi je u privatnom razgovoru da je ugodno iznenađen pročišćenim tekstom prijedloga Zakona o HRT-u i da ga smatra iskorakom u javnu televiziju – kazala nam je Nemčić, dodajući kako misli da je Jakubowicz promijenio stav vjerojatno zbog odredbe da glavnog ravnatelja HRT-a bira Vijeće, a ne Sabor, kako se nudilo u prvoj verziji.

Neki članovi Vijeća nisu baš uvjereni da je uopće moguće da Jakubowicz tek tako promijeni mišljenje, naročito ne zbog ove formalnosti. Naime, smatraju, potpuno je svejedno hoće li ravnatelja birati Sabor ili Vijeće koje je Sabor izabrao.

Budući da je to gotovo jedina ozbiljna razlika u dva teksta predloženog zakona, teško je vjerovati da je Jakubowicz tek ovom kozmetičkom izmjenom toliko zadovoljan da sada čitav prijedlog naziva »iskorakom u javnu televiziju«, pogotovo zato što gotovo identičnim rječnikom (ozbiljan i nedemokratski korak unatrag) govori o ranijem prijedlogu.

S. VEJNOVIĆ