Vjesnik: 17. 12. 2002.

Nejasan način financiranja tužbe BiH protiv SRJ

SARAJEVO, 16. prosinca (Od Vjesnikova dopisnika) - Tužba BiH protiv SR Jugoslavije ponovno je jedna od središnjih tema u Bosni i Hercegovini, nakon različitih tumačenja o značenju nedavnog usvajanja državnog proračuna kada je riječ o financiranju tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Dok oporba u Republici Srpskoj tvrdi da su SDS i PDP glasujući za proračun praktično pristali na financiranje tužbe, istodobno stranke u Federaciji BiH izražavaju nezadovoljstvo činjenicom da za ovu svrhu u proračunu nije predviđena posebna stavka, već će o eventualnoj dodjeli novca iz proračunskih rezervi odlučivati Vijeće ministara. Financiranje tužbe već dugo je problem zbog odbijanja srpske strane da se ona financira iz državnog proračuna.

Sakib Softić, zastupnik BiH u ovom procesu tvrdi da je problem financiranja tužbe i dalje prisutan, da otežava rad, pa u konačnici može ugroziti i cijelu tužbu: »Financijska sredstava potrebna ne samo za zastupnike strana, nego i za brojne timove koje čine međunarodni stručnjaci različitih profila«. U slučaju da BiH dobije spor, visina odštetnog zahtjeva mogla bi biti između 150 i 300 milijardi dolara, na koliko su procijenjene izravne i neizravne materijalne štete nastale zbog agresije i genocida koji je SRJ počinila u BiH.

Idući korak u procesu je očitovanje Međunarodnog suda o zahtjevu SRJ za reviziju odluke kojom se Sud 1996. godine proglasio nadležnim za odlučivanje o tužbi. Agent Softić kaže da bi ova presuda mogla biti donesena krajem siječnja ili početkom veljače iduće godine, te da BiH svakako očekuje da bude potvrđena ranija odluka: »Očekujem da će Međunarodni sud pravde u Haagu odbiti zahtjev SRJ za reviziju odluke o nadležnosti Suda u ovom sporu i zakazati usmenu raspravu na kojoj će biti utvrđeno da je Jugoslavija počinila genocid nad građanima BiH, prije svega Bošnjacima", kazao je Softić na tribini Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu. Po njegovim procjenama, troškovi tužbe u idućoj godini će još rasti, a za to treba osigurati novac.

Šefik Džaferović, predsjedajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, inače visoki dužnosnik SDA, optimističan je kada je riječ o financiranju tužbe: »Tužba je interes BiH, svih njezinih građana i naroda i tvrdim da će ona, točnije rad agenta, biti kvalitetno financiran«, kazao je Džaferović u intervjuu za banjalučke Nazvisne.

No, u SDA su nezadovoljni rješenjem po kojem za financiranje tužbe nije predviđena posebna stavka u proračunu, već će o dodjeli sredstava iz rezervi odlučivati Vijeće ministara. »Problem je što se odluka o korištenju tih sredstava donosi, praktično, konsenzusom«, kaže Džaferović.

Međutim, ono što bi moglo olakšati financiranje tužbe je izmijenjeni način odlučivanja u Vijeću ministara. Po Zakonu, ako o ovom pitanju ne bude konsenzusa, u roku od tjedan dana Vijeće ministara donosi odluku većinom glasova, i lako bi se moglo dogoditi da srpski članovi ovog tijela ostanu u manjini. Ipak, po nekim tumačenjima, potrebna su i dva srpska glasa.

Zanimljivo je da je zastupnik SRJ u ovom predmetu Tibor Varadi, nedavno za beogradske medije kazao da »budućnost nekoliko generacija u Jugoslaviji ovisi o ishodu tužbi za genocid koje su BiH i Hrvatska podnijele protiv Jugoslavije«.

Alenko Zornija