Novi list: 17. 12. 2002.

Kramarić između dva stoga sijena

Dražen CIGLENEČKI

Osim HDZ-a, SDP-a i HSS-a sve ostale hrvatske parlamentrane stranke suočene su s realnom opasnošću da nakon idućih izbora izgube taj status. Za neke od stranaka koje ostanu izvan Sabora to bi vjerojatno bio početak gašenja. Predsjednik LS-a Zlatko Kramarić itekako je svjestan da bi ovakva sudbina lako mogla zadesiti i njegovu stranku, a kao gotovo isključivi krivac označen bi bio on.

Premda nije naslijedio stranku u bogzna kakvom stanju, većina članova LS-a apriori bi okrivila Kramarića da nije bio sposoban nastaviti veliko djelo pokojnog Vlade Gotovca. Kramarića, dakle, pritišće obveza da LS opet, makar na mala vrata, ugura u parlament s tim da ga dobar dio članstva tjera da pritom sačuva nekakvu izvornu liberalnu liniju. Izuzetno teška zadaća i za daleko veće političke kapacitete od Kramarića.

Ali zlobnici bi rekli drugo nije ni zaslužio. Cijelo razdoblje nakon 3. siječnja Kramarić se ponašao kao magarac iz priče koji se nije mogao odlučiti između dva stoga sijena. Na česte prigovore kako se uopće ne zna pripada li vladajućoj koaliciji ili oporbi, Kramarić je uzvraćao da ne mora baš nužno prihvaćati sve poteze Vlade samo zato što i LS sudjeluje u njoj.

Kad mu je to odgovaralo Kramarić je hvalio svoju Vladu, a ako je procijenio da javnost nema razumijevanja za neku njezinu odluku, šef LS-a dušmanski je kritizirao esdepeovsku vlast.

Sad se jednako ponašaju njegove stranačke kolege. Dok se Kramarić razletio na sve strane kako bi pridobio neku stranku da koalira s LS-om, s terena mu stižu izrazi ogorčenja. Da s desničarom Budišom pregovara njima iza leđa, Kramarića optužuju i čelnici LS-a koji su u stabilnim lokalnim koalicijama s HSLS-om. Ako »čisti« LS ne prijeđe izborni prag stradat će naravno Kramarić. Hoće li Kramarić na kraju »umrijeti« kao Buridanov magarac?