Vjesnik: 17. 12. 2002.

Pitanja istražitelja Koradeu odnosila su se isključivo na »Oluju«

ZAGREB, 16. prosinca - U ponedjeljak nešto prije 17 sati dvojica haaških istražitelja završili su ispitivanje generala Ivana Koradea. Pitanja koja su mu postavljali od jutra odnosila su se isključivo na operaciju »Oluja«.

Od okolnosti i uvjeta formiranja Sedme gardijske brigade, kojom je kao brigadir zapovijedao Korade u kolovozu 1995. godine, pa do odlaska te jedinice s ratnog područja u zoni odgovornosti Knin. Istražitelje je zanimalo sve u vezi s načinom zapovijedanja u jednoj od formacija Hrvatske vojske koja je sudjelovala u oslobodilačkoj akciji »Oluja«.

»Bilo je pitanja koja su se ticala "Medačkog džepa" i akcije "Bljesak"«, rekao je Koradeov odvjetnik Željko Olujić. »Međutim, kako Korade nije ni bio u zoni odgovornosti "Medačkog džepa", niti je njegova jedinica sudjelovala u "Bljesku", to im ništa više od niječnoga odgovora nije mogao ni ponuditi. Moram reći da su istražitelji tu mogućnost, da postavljaju pitanja, a da nakon negacije prelaze na druge teme, najavili i u pripremi dolaska generala Koradea u Selsku cestu, u Ured Haaškog suda u Zagrebu«.

Prema izjavama odvjetnika Olujića - jer je bilo kakav komentar nakon ispitivanja general Korade uskratio - razgovor s haaškim tužiteljima protekao je u korektnom tonu. Oni su, držeći se striktno dogovora, cijeli posao i završili u jednom danu umjesto najavljenog višednevnog ispitivanja.

»Sastanku nije prisustvovao nitko sa strane državnih tijela, a mi to i nismo tražili«, dodao je Olujić. »Dokumentacija koju smo dobili na uvid od službenih tijela i ona koju smo sami prikupili iz javnih publikacija bila nam je dovoljna da pripremimo generala Koradea i njegov nastup pred istražiteljima. Cilj je bio da se u izravnom ispitivanju pokaže kako jedan časnik Hrvatske vojske, u okolnostima Domovinskog rata, postupa kao komandir dodijeljene mu jedinice, kao branitelj domovine i kao osoba odgovorna za čine svojih podređenih.«

Vlado Rajić