Slobodna Dalmacija: 18. 12. 2002.

SARAJEVO ODBIJA PONUĐENI KOMPROMIS, ZAGREB ZA RATIFICIRANJE ZNAČAJNOG SPORAZUMA

BiH inzistira na stranom arbitru za luku Ploče

SARAJEVO — Hoće li sporazum koji su potpisale BiH i Hrvatska (a ratificirao samo BiH Parlament) o korištenju luke Ploče i prolazu kroz Neum biti uzrokom zahlađenja odnosa između dvije države ili će se upravo na njemu testirati susjedska dobronamjernost, uskoro bi se trebalo vidjeti.

Sporazum o kojem je riječ već dugo stoji na mrtvoj točki jer ga Hrvatski sabor nije spreman ratificirati zbog sastava arbitražnog povjerenstva koje uz šest članova, tri s hrvatske i tri s BiH strane, predviđa i sedmog člana koji bi trebao biti iz neke treće zemlje. Arbitražno povjerenstvo odlučivalo bi, naime, o luci Ploče samo u onim slučajevima kada se Uprava Luke, sastavljena od predstavnika Hrvatske i BiH, ne bi mogla usuglasiti pa bi tako sedmi član u povjerenstvu bio u poziciji donositi ključne odluke, odnosno ona strana kojoj se on prikloni kod glasovanja.

Kako Sporazum o Pločama Sabor nije voljan ratificirati u takvoj formi jer on implicira pitanje državnog suvereniteta, bosanskohercegovačkoj strani je ponuđen nacrt protokola u kojemu se predlaže da arbitražno povjerenstvo ima samo šest članova, sa svake ugovorne strane po tri, te da se ne uvodi stranac kao sedmi član, na što Parlament BiH još uvijek nije dao odgovor. Da će Hrvatska još neko vrijeme čekati odgovor na ponuđeno rješenje, sasvim je izgledno jer, sudeći po izjavi ugledne zastupnice u bosanskohercegovačkom Parlamentu Seade Palavrić, inače potpredsjednice Stranke demokratske akcije, Parlament u Sarajevu uopće ne namjerava razmatrati ponuđeni nacrt protokola.

Po njenim riječima, Parlament BiH neće promijeniti ništa što je već potvrdio, a od hrvatske se strane traži da bezuvjetno ratificira Sporazum kako bi se odmah počeo primjenjivati i nakon čega bi se tek moglo vidjeti jesu li hrvatski zahtjevi za izmjenu sastava pojerenstva opravdani ili nisu.

— Godinama, otkako je zaključen Sporazum o luci Ploče i prolazu kroz Neum, RH neometano koristi Sporazum o prolazu kroz Neum pa ako ne promijeni svoj stav vezano za Ploče, onda bismo i mi mogli promijeniti svoj stav o onome što zanima Hrvatsku — kaže Seada Palavrić. Pod time ona podrazumijeva stanje s prolaskom kroz Neum. Zastupnici iz SDA čine gotovo četvrtinu u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, pa je teško moguće da se bez njihove suglasnosti promijeni bilo kakva odluka koja je u Parlamentu usvojena.

B. MAGAŠ