Vjesnik: 18. 12. 2002.

Pet sindikalnih središnjica bojkotiralo Vidovića

ZAGREB, 17. prosinca - Svih pet sindikalnih središnjica bojkotiralo je u utorak poziv ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića na radni sastanak, odnosno na predstavljanje izmjena Zakona o radu. Naime, iz Ministarstva su sastanak sa sindikalnim čelnicima zakazali za utorak u 13 sati, a o tome ih je obavijestilo isti dan, ujutro oko 9.30 sati.

»Bezobrazno je i neodgovorno od Ministarstva rada i socijalne skrbi to što sastanak o najvažnijoj tematici za sindikate telefonski zakazuju nekoliko sati prije«, kazao je za Vjesnik Boris Kunst, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) koja ovaj mjesec koordinira rad sindikalnih središnjica. Objasnio je da središnjice više ne žele slušati prezentacije Ministarstva, nego žele dobiti radne materijale i prijedlog novog zakona o radu. Samo na taj način, kazao je Kunst, sindikati se mogu upoznati s promjenama u zakonu, izraziti svoje mišljenje i primjereno odgovoriti na zakonske izmjene.

Kunst je izrazio bojazan kako je taj sastanak bio pokušaj da se pod utjecajem MMF-a samo izvijesti sindikate o izmjenama, bez mogućnosti da i oni daju svoje primjedbe.

Čini se, naime, da novi zakon o radu smanjuje prava radnika. Kunst je u tom kontekstu citirao nedavnu Vidovićevu izjavu objavljenu u jednim dnevnim novinama u kojoj kaže da je »visoka zaštićenost radnika u Hrvatskoj smetnja povećanju zaposlenosti«. »Iz takve paušalne ministrove ocjene može se naslutiti kuda idu nove izmjene radnog zakonodavstva«, zaključio je Kunst.

Zbog svega toga, pet sindikalnih središnjica - a osim URSH tu su Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Matica sindikata javnih službi - od Ministarstva rada i socijalne skrbi traži da im dostavi tekst Zakona o radu kako bi mogli izreći svoje mišljenje o tako važnoj temi.

Glasnogovornik Ministarstva rada i socijalne skrbi Darko Stazić potvrdio je za Vjesnik da se sindikati nisu odazvali Vidovićevu pozivu. »Vjerojatno su imali drugih obveza«, rekao je. Na naš upit znači li prekasni poziv sindikatima na razgovor o tako važnoj temi minoriziranje socijalnih partnera, Stazić je odgovorio kako nikako nije riječ o tome. Kazao je da su nakon svega sindikatima poslani radni materijali, a ministar Vidović se obvezao na novi sastanak ali i na održavanje okruglog stola o izmjenama Zakona o radu.

Silvana Oruč Ivoš