Slobodna Dalmacija: 18. 12. 2002.

NAKON RAZGOVORA GENERALA MARKAČA I KORADEA S HAAŠKIM ISTRAŽITELJIMA

Generalu Krstičeviću sljedeći poziv?

ZAGREB — Unatoč najavama o interesu haaških istražitelja za ratne zločine počinjene u Mrkonjić Gradu nakon operacije Oluja, u listopadu 1995., posljednji ispitani osumnjičenik, umirovljeni general Ivan Korade, nije s istražiteljima razgovarao o događajima u BiH. Koradeov branitelj, odvjetnik Željko Olujić, istaknuo je da je njegov klijent u zagrebačkom Uredu Haaškog suda ispitan isključivo na okolnosti prije, za vrijeme i nakon akcije Oluja. O ubojstvima civila na tom području bit će proveden zaseban istražni postupak.

Još uoči Koradeova svjedočenja pred haaškim istražiteljima, u određenom dijelu medija nagađalo se da bi njegov iskaz o akciji u Mrkonjić Gradu mogao biti presudan za "dolazak" zahtjeva za ispitivanjem bivšeg zapovjednika Četvrte gardijske brigade Damira Krstičevića, jer je njegova brigada skupa s Koradeovom postrojbom sudjelovala u akciji Južni potez u Mrkonjiću. Međutim, službenih podataka o tome, baš kao što je to bio i slučaj s haaškim pozivima za razgovore s Mladenom Markačem i Ivanom Koradeom, još uvijek nema.

Obdukcija tijela srpskih civila ekshumiranih s mrkonjićgradskog pravoslavnog groblja obavljena je u travnju 1996. godine, a nalazi su pokazali da su neke od žrtava bile ubijene iz neposredne blizine. Prema neslužbenim podacima, baš nalazi te obdukcije jedan su od ključnih dokaza koje u rukama imaju istražitelji Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, a na temelju kojih se temelji istraga o ubojstvima civila. Stoga izjava branitelja tadašnjeg zapovjednika Sedme gardijske brigade o nepostojanju interesa haaških istražitelja za te događaje u najmanju ruku zvuči neuvjerljivo.

T. DISOPRA