Večernji list: 18. 12. 2002.

MADELEINE ALBRIGHT NA SUĐENJU BILJANI PLAVŠIĆ

Priznanje krivnje važno je i za ostala suđenja

Biljana Plavšić bila je vrlo odlučna žena i nije bila moja marioneta

DEN HAAG - Biljana Plavšić bila je srpski nacionalist i uvijek mi je držala lekcije o Kosovu, ali je istodobno podržavala Daytonski sporazum. Međunarodna zajednica vidjela je u njoj jedini mehanizam u Republici Srpskoj s kojim može raditi na provedbi sporazuma - izjavila je bivša američka državna tajnica Madeleine Albright svjedočeći jučer pred Haaškim sudom na raspravi o određivanju kazne nekadašnjoj predsjednici RS.

Njeno svjedočenje cijelo je vrijeme u sudnici pratio posebni predstavnik američke administracije. Kao zajednički svjedok tužiteljstva i obrane Madeleine Albright je oko sat vremena govorila o iskustvima i spoznajama koje je stekla u svojoj političkoj karijeri, čiji je veći dio vezan uz mirovne procese u BiH. Opisala je svoj užas spoznajama o ubojstvima, silovanjima, koncentracijskim logorima i mučenjima nesrpskog stanovništva, za koje je ustvrdila da su provođeni "prema planu kako bi se izbrisale određene skupine ljudi". O suradnji s Biljanom Plavšić je rekla:

- Iako je u vrijeme rata bila umiješena u grozne stvari, učinila je ono što je obećala. Bila je žena od riječi i podržala je Dayton, u uverenju da se tako može postići ono što je smatrala dobrim za Srbe. Poslije prvog susreta u Banjaluci, u proljeće 1997., bila sam iznenađena odlučnošću da podupre Daytonski sporazum jer sam je prije toga, na osnovi onoga što je govorila i činila, vidjela kao glasnogovornicu odvratne politike vodstva bosanskih Srba. Zbog te je potpore Biljana Plavšić izgubila predsjedničke izbore - kazala je Albright.

Odgovarajući na pitanja obrane, bivša državna tajnica izjavila je da je Biljana Plavšić bila i previše odlučna žena da bi bila sluga Zapada i njena marioneta, kao što su pisali brojni srpski mediji.

- Uvijek je imala srpski interes na srcu. Nije bila moja marioneta. Vodili smo teške i iskrene razgovore, za vrijeme kojih mi je često predbacivala kako neki potezi SAD-a samo jačaju Slobodana Miloševića - izjavila je Madeleine Albright.

Kao i ostali zajednički svjedoci obrane i tužiteljstva koji su se u protekla dva dana pojavili na raspravi, i Albright je ocijenila da je priznanje krivnje Biljane Plavšić bitno za utvrđivanje individualne i odbacivanje kolektivne odgovornosti, te da predstavlja poticaj pomirenju naroda u bivšoj Jugoslaviji. Međutim, priznanje krivnje nikako ne može opravdati namjerno i planski činjene zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u BiH, koji su bivšu američku državnu tajnicu podsjetili na zločine iz Drugog svjetskog rata.

Na pitanje zašto je pristala svjedočiti u Haagu, Albright je na kraju svjedočenja kazala da je time željela javno iskazati potporu radu Suda za čije se osnivanje zalagala od početka, te istodobno iskazati poštovanje Biljani Plavšić jer je njeno priznanje krivnje važno i za ostala suđenja.

Jučer su kao svjedoci obrane svjedočili i prvi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Carl Bildt te bivši šef misije OESS-a u BiH Robert Frowick. Obojica su govorili o suradnji međunarodne zajednice s Biljanom Plavšić na provođenju Daytona, kao i okolnostima i načinu na koji je smijenjen Radovan Karadžić, odnosno suradnji s Plavšićevom na rušenju tvrde struje vodstva bosanskih Srba s Pala.

Rasprava o izricanju kazne, koja se očekuje u siječnju, treba završiti danas. Prije kraja rasprave Sudu će se obratiti i Biljana Plavšić, koja je cijelo vrijeme, odjevena u smeđi sako i zelenu dolčevitu sa zlatnim lancem i križem, mirno i bez promjene izraza lica pratila svjedočenja.

Zorana Bajt

JAVNO PRIZNANJE - Nema opravdanja za moje zločine

U svom obraćanju sudu, Biljana Plavšić jučer je priznala da su tisuće Muslimana i Hrvata bile žrtve organiziranog i sistematskog napora srpskog rukovodstva, u kojem je i sama bila, da s područja koje su smatrali svojim uklone drugo stanovništvo.

Govoreći o strahotama koje su počinile srpske snage i svom neprimjećivanju tih zločina, Plavšić je kao glavni uzrok tih zločina navela opsesivni strah Srba da će ponovno biti žrtve, kao u Drugom svjetskom ratu.

- Zašto nisam ranije vidjela istinu? Razlog leži u strahu koji osljepljuje. Potaknuti tom opsesijom da više nikada ne budemo žrtve, dozvolili smo si da ih stvaramo - rekla je Biljana Plavšić.

Objašnjenje o samoobrani nije moglo biti opravdanje za zločine, kazala je, potvrđujući da je bila upozoravana da se zlodjela događaju, ali je to poricala i odbijala provjeravati.

- Ta moja odgovornost je moja i samo moja - rekla je, otklonivši kolektivnu odgovornost srpskog naroda "koji je dosta propatio".

U svom je govoru priznala da su iza lidera bosanskih Srba ostajali "grobovi, izbjeglice i izolacija", te izrazila spremnost prihvatiti svaku kaznu koju će joj odrediti Sudsko vijeće.