Slobodna Dalmacija: 19. 12. 2002.

VLADA ZAPRIMILA ZAHTJEV TUŽITELJSTVA MEĐUNARODNOGA KAZNENOG SUDA

Haag zatražio popis svih Tuđmanovih stenograma

ZAGREB — Vlada je prije mjesec dana zaprimila zahtjev Haaškog tužiteljstva za deklasificiranjem određenih dokumenata. Kako doznajemo od visokog Vladinog dužnosnika, riječ je o popisu svih stenograma nastalih djelovanjem dr. Franje Tuđmana kao predsjednika RH. Iza deklasificiranja stoji zahtjev za skidanjem državne tajne s traženog popisa.

Riječ je o uobičajenoj proceduri u odnosima između Haaga i Zagreba, a ovo je treći zahtjev Vladi za dostavom dokumenata. Vlada takve dokumente dostavlja Haagu isključivo za potrebe rada Suda i oni se bez odobrenja Vlade ne mogu javno objavljivati niti upotrijebiti u druge svrhe.

Vlada je još početkom 2000. godine donijela odluku o klasifikaciji dokumenata u Uredu predsjednika RH. Povjerenstvo kojim je rukovodio tadašnji predstojnik Ureda predsjednika dr. Ivica Kostović dokumente je podijelilo na tri dijela: dokumenti koji su se odnosili na djelovanje Tuđmana kao predsjednika države ostali su u Uredu predsjednika, dio dokumenata osobne naravi preuzeo je u ime obitelji Miroslav Tuđman, a dokumente vezane za stranačke aktivnosti tadašnji v.d. predsjednika HDZ-a Vladimir Šeks.

Popis koji Haaško tužiteljstvo traži nije vremenski ograničeno, pa se dakle odnosi na kompletan period Tuđmanova predsjedničkog mandata. Popis sadrži datum i jedno ili više imena osoba koje su bile kod Tuđmana, ali bez naznake teme o kojoj su razgovarali.Kako doznajemo, haaški zahtjev nema obrazloženja, što je također uobičajena praksa. Ovo je, međutim, prvi put da se traži ovakav popis jer su dosadašnji zahtjevi iz Haaga bili vezani ili uz određeno ime ili određeni datum, odnosno akciju. Izvori bliski Markovu trgu smatraju da je to dio napora Tužiteljstva da sa zadanim ciljevima istrage i traženja odgovornosti za zločine u Hrvatskoj i BiH "spoji" imena, i to po mogućnosti s vrha hijerarhijske ljestvice država koje se tretiraju.

Olga RAMLJAK