Slobodna Dalmacija: 20. 12. 2002.

IVO BAICA OBRAZLAŽE ZAŠTO SE NAKON SAMO TRI MJESECA IZ HB-a VRATIO U HDZ

Ivić Pašalić se koristi uslugama ljudi iz tajnih službi

ŠIBENIK — HDZ-ov disident, zastupnik Ivo Baica, nakon jedva tromjesečnog staža u Hrvatskom bloku Ivića Pašalića, odlučio se na "povratak korijenima" — u krilo HDZ-a. Odluku vjerojatno nije lako donio jer je ona podrazumijevala i priznanje da je pogriješio u procjeni, pa i neku vrstu pokajanja.

Baica već neko vrijeme ne krije svoje nezadovoljstvo stanjem u HB-u i načinom na koji stranku vodi proskribirani Pašalić. U posljednjih mjesec dana uveliko se distancirao od stranke, a otvoreno je pokazivao i neslaganje s potezima županijskog vodstva HB-a. Svoju odluku da se vrati u matični HDZ smatra jedinim logičnim potezom nakon prebrzo akumuliranog nezadovoljstva svim segmentima rada HB-a.

— Netočno je da sam se na ovaj korak odlučio, kako to tvrdi Pašalić, zato što nisam izabran za predsjednika HB-a Šibensko-kninske županije. No, ni na jednoj izbornoj skupštini HB-a, pa ni onoj u Šibeniku, nije bilo glasovanja, nego je na prijedlog predsjednika Inicijativnog odbora ogranka Skupština aklamacijom izabrala predsjednika ŽO. Pitanje je što bi bilo da je provedeno tajno glasovanje — govori Baica.

Pašalić je, kaže, provjeravao i odobravao ne samo izbor predsjednika nego i svih članova Odbora. Živko Bulat, predsjednik ŽO HB-a u Šibeniku, isključivo je prijedlog Ivića Pašalića. S druge strane, dodaje Baica, Pašalić spominje kako sam želio biti čelnik županijske ili bar gradske organizacije HB-a, ali me navodno većina članova nije prihvaćala. A u gradu ogranak nije ni formiran. Prema mojim spoznajama, Šibenik ima 20-ak članova HB-a, i mahom su moji prijatelji, za koje vjerujem da bi me podržali. Konačno, zašto bi mi smetalo što nisam lokalni čelnik, kad sam izabran za člana Predsjedništva HB-a, što je svakako značajnija funkcija?

Presudnim za svoje opredjeljenje Baica drži metode Pašalićeva rada. Priznaje da prvaka HB-a nije dovoljno poznavao, zbližili su se tek nakon 3. siječnja 2000. g. "Pokazalo se da je nakon osnivanja HB-a počeo voditi igre kakvima se očito služio i proteklih desetak godina. HB je njegov privatni projekt u kojemu on odlučuje apsolutno o svemu, i sve što se u stranci dogadja rezultat je njegovih interesa", ocjenjuje HDZ-ov povratnik. Dokaz tomu jest, veli, i apsurdna situacija da u Šibensko-kninskoj županiji HB glasuje protiv proračuna i dovodi u pitanje HDZ-ova župana, a u Splitsko-dalmatinskoj podupire i proračun i župana Lukšića, također HDZ-ovca.

Baičinu čašu nabujalog nezadovoljstva prelilla je spoznaja da se predsjednik HB-a nastavio služiti, kako tvrdi, svojim standardnim metodama koje podrazumijevaju i angažiranje nekih (bivših i sadašnjih) pripadnika tajnih službi. "Pojedinci su, poput izvjesnog Ive Mihaljevića, obilazili ljude na terenu, prikupljali obavijesne informacije i o tomu izvještavali Središnjicu. Takav stil rada po meni je neprihvatljiv za bilo koju demokratsku stranku", izrijekom će Baica. Demantira i insinuacije svojeg dojučerašnjeg stranačkog šefa da je vodstvo HDZ-a od njega tražilo kao protuuslugu za ponovni prijam da pljuje po HB-u. "Nitko od mene nije tražio ništa, ponajmanje to. Iznimno sam iznenađen srdačnošću kojom sam primljen u HDZ-u, a kada sam se u srijedu navečer pojavio na Klubu zastupnika, dočekan sam aplauzom."

Baica HB-u proriče lošu budućnost, naglašava da su mnogi članovi razočarani, i stoga smatra mudrom političkom odlukom naum predsjednika Ive Sanadera da omogući svima koji su prešli u HB da se u razumnom roku, do 15. siječnja iduće godine, vrate u HDZ. "Držim to gestom dobre volje i težnje za uspostavom stranačkog jedinstva u godini izbora."

Davorka BLAŽEVIĆ

TAJNIŠTVO HRVATSKOGA BLOKA OČITOVALO SE O SLUČAJU BAICA

Ne pristajemo na ucjene i trgovinu položajima

ZAGREB — "Zastupnik Ivo Baica ušao je u Hrvatski blok očigledno s neiskrenim namjerama, vođen prije svega vlastitim interesom, a shvativši da ga neće optimalno ostvariti u HB-u, vratio se u staro jato. Cijenu koju je za to platio svatko će moći vidjeti prije svega na njegovu obrazu. Prihvativši zadatak blaćenja HB-a, a hvaljenja HDZ-a, svoje novo-stare stranke, zastupnik Baica u potpunosti se razotkrio."

Na odlazak šibenskog zastupnika Ive Baice na ovaj je način reagiralo u četvrtak Tajništvo Hrvatskog bloka, uputivši priopćenje javnosti u kojemu se ističe kako "HB žali zbog Baičina odlaska, ali mu zamjera što nije iznio stvarne razloge za taj postupak".

— Stvarni razlog nije u tome što je Baica "naglo progledao i shvatio svoje zablude" kako se to sugerira, nego je riječ o tome da je on u više navrata tražio od predsjednika stranke da mu osigura mjesto predsjednika Izvršnog odbora županijske organizacije šibensko-kninske ili pak mjesto predsjednika Izvršnog odbora gradske organizacije za grad Šibenik — upozoravaju u Tajništvu HB-a i napominju "da nisu, niti namjeravaju pristajati na ucjene i zakulisne trgovine položajima u stranci".

Što se pak tiče poziva Predsjedništva HDZ-a "zavedenim članovima" da podnesu molbu za povratak, u HB-u "okreće pilu naopako" i pozivaju sve članove HDZ-a koji misle da je aktualno vodstvo stranke iznevjerilo sva temeljna načela tuđmanizma i pretvorilo se u interesnu skupinu spremnu da se pod svaku cijenu dograbi vlasti, da se pridruže HB-u.

A. BELAK-KRILE