Vjesnik: 20. 12. 2002.

Đinđić: Milutinović mora u Haag

»Milutinović je na spisku Haaškog tribunala i pretpostavljam da će morati u Haagu objasniti svoju ulogu u proteklim događajima, osim ako Haag ne odustane od svojih namjera, ali za to ne vidim indicije«, kazao je Đinđić

BEOGRAD, 19. prosinca - Aktualni predsjednik Srbije Milan Milutinović, nakon što mu 5. siječnja iduće godine istekne mandat, »morat će u Haagu objasniti svoju ulogu u proteklim događajima«, izjavio je srbijanski premijer Zoran Đinđić u intervjuu dnevniku Blic.

»Milutinović je na spisku Haaškog tribunala i pretpostavljam da će morati u Haagu objasniti svoju ulogu u proteklim događajima, osim ako Haag ne odustane od svojih namjera, ali za to ne vidim indicije«, kazao je Đinđić. On je dodao da Milutinović »u svakom slučaju, mora stupiti u kontakt s tužilaštvom i s njima dogovoriti formu svog nastupa«. »Hoće li ih on uvjeriti da nema razloga da se otvara postupak protiv njega ili će taj postupak biti otvoren, a on se braniti sa slobode, ili na neki treći način, ne znam«, kazao je Đinđić.

Kad je riječ o izboru novog predsjednika Srbije, Đinđić je kazao da ne očekuje raspisivanje predsjedničkih izbora na proljeće, pošto bi to, po njemu, bilo »maltretiranje građana, jer ti izbori ne bi rezultirali drugačije nego ovi«, već prije toga treba pristupiti izradi novog Ustava Srbije.

Također, kazao je srbijanski premijer, ne očekuje se raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora. »Parlamentarni izbori će biti raspisani kad im bude vrijeme, a to znači u prosincu 2004. godine, osim u situacijama predviđenim zakonom, a to je izglasavanje nepovjerenja vladi. Sve drugo su političke spekulacije«, rekao je Đinđić.

Đinđić je prethodnih dana najavio da će se, čim se konačno usvoji ustavna povelja zajednice Srbije i Crne Gore, pristupiti izradi novog Ustava Srbije, koji bi trebao biti usuglašen u idućih šest mjeseci. (Hina)