Novi list: 20. 12. 2002.

STRUČNJACI HNB-a PREDVIĐAJU ZA OVU GODINU REKORDAN NEGATIVNI SALDO U TRGOVINSKOJ RAZMJENI SA SVIJETOM

Hrvatski trgovinski deficit rekordnih 5,5 milijardi dolara

Završena je istraga u Riječkoj banci koja je pokazala da je gubitak doista oko 98 milijuna kuna, a odstupanje može biti najviše 0,2 posto

ZAGREB – Hrvatska narodna banka procjenjuje da će Hrvatska u ovoj godini imati negativan saldo u trgovinskoj razmjeni sa svijetom za milijardu dolara veći od prošlogodišnjeg. Kako je lani uvoz u Hrvatsku bio za 4,4 milijarde dolara veći od vrijednosti izvoza domaćeg gospodarstva, to znači da je u ovoj godini Hrvatska u trgovinskoj razmjeni ostvarila minus od oko 5,5 milijardi dolara.

Što se tiče HNB-a u 2002. godini u središnjoj banci ocjenjuju da je to bila dobra poslovna godina. Uspjehom svoje monetarne politike između ostalog smatraju i to što banke najavljuju veće odobravanje kunskih kredita u sljedećoj godini i to bez valutne klauzule.

Planove za sljedeću godinu radili su na osnovu rezultata u protekle dvije godine, koje uz stabilan tečaj i nisku inflaciju karakterizira i veliki rast monetarnih agregata. Središnja banka je u ovoj godini radi sprječavanja aprecijacije tečaja otkupila 700 milijuna eura, što je dvostruko više nego godinu prije, a kroz blagajničke je zapise sterilizirano više od 2,5 milijarde kuna. Takva ekspanzija likvidnosti između ostalog je utjecala i na povećanje uvoza, odnosno na to što će Hrvatska u ovoj godini zabilježiti rekordan deficit trgovinske razmjene.

Središnja banka u idućoj godini planira uvesti obvezu dodatnih rezervi za sve banke čiji će plamani rasti više od 25 posto. U ovoj je godini primjerice prosječan rast hrvatskih banka bio oko 28 posto.

U sljedećoj godini HNB planira provoditi monetarnu politiku koja će osigurati gospodarski rast od oko 4,5 posto, stabilan tečaj i inflaciju od oko dva posto.

Inače, stručnjaci HNB-a završili su nadzor u Riječkoj banci i o tome će sastaviti pisano izvješće na oko 150 stranica, koje će sadržavati i zapise transakcija u deviznom poslovanju te banke koja je zbog spekuliranja glavnog dilera Eduarda Nodila na deviznom tržištu pretrpjela gubitak od 98 milijuna dolara i obuhvaća razdoblje od 1998. godine do ožujka ove godine. Skraćenu verziju od pedesetak stranica svi će građani moći pročitati na Internet stranici HNB-a, najavio je guvrener središnje banke Željko Rohatinski.

U HNB-u pojašnjavaju da je njihova istraga pokazala da je gubitak doista oko 98 milijuna kuna, koliko su predvidjeli prvih dana nakon izbijanja afere u Riječkoj banci. Pojašnjavaju da je odstupanje najviše 200 tisuća dolara, što je otprilike oko 0,2 posto. U HNB-u napominju da su posao u Riječkoj banci odradili bez pomoći iz inozemstva, odnosno bez angažiranja stranih forenzičara.

Jagoda MARIĆ