Večernji list: 20. 12. 2002.

PREDSJEDNIČKI IZBORI U LS-u

Spor Banca i Kramarića oko Gotovčeve baštine

Banac: LS je trebao ići u oporbu još 2000. * Kramarić: Duboko sam povrijeđen da me se proziva za nevjeru Gotovčevim idejama

Hoće li se tri godine nakon smrti karizmatičnog liberala Vlade Gotovca povesti bitka oko toga tko u njegovoj Liberalnj stranci čuva, a tko upropaštava Gotovčevu političku ostavštinu? To bi, čini se, mogao biti lajtmotiv predsjedničke kampanje u LS-u, koja će završiti 25. siječnja izborom novog šefa stranke, nakon što je ulazak u utrku najavio povjesničar Ivo Banac. Oštro kritizirajući sadašnje vodstvo na čelu sa Zlatkom Kramarićem, Banac je poručio kako nitko nema pravo uništavati Gotovčevu političku baštinu. Time je mogućeg protukandidata Kramarića udario u najosjetljivije mjesto.

Kramarić je bio jedan od Gotovčevih najbližih suradnika i prijatelja, on i danas o Vladi Gotovcu govori kao o svome političkom ocu. Zato ne iznenađuje što na Bančevu poruku reagira emotivno:

"Kao čovjek sam duboko povrijeđen da se baš mene proziva da izdajem Gotovčevo poimanje liberalizma. No, čini mi se da autori te teze žele Vladi pridati karakteristike koje on nije imao. Gotovac je imao razvijen osjećaj za realnu politiku i znao je reći da se u politici ponekad moraju jesti i žabe. Ako netko misli da je Gotovcu bilo lako odlučiti se na koaliciju sa SDP-om, na primjer, vara se. No, znao je da je politika i pragmatika."

Banac, pak, smatra da je Gotovčev liberalizam poljuljan, a njegova bi predsjednička preokupacija bila obnova stranke, osvježavanje vodstva, te zaustavljanje osipanja članstva. "Ovo nije pucanj u prazno jednoga čovjeka. Mnogi u LS-u žele promjene jer su razočarani sadašnjim vodstvom. A moglo se drukčije", kaže Banac. LS je trebao ubrzo nakon izbora 2000., kaže, kad su počele pljuštati loše Vladine odluke, prijeći u oporbu. "Umjesto toga, LS je oporbu prepustio HDZ-u, koji nakon tada praktički nije postojao", kaže Banac. Dodaje i kako njegovu odluku nije isprovocirala nedavna Kramarićeva večera s Budišom.

Iako još razmišlja hoće li se uopće kandidirati i za drugi mandat na čelu LS-a, Kramarić smatra da će siječanjska konvencija biti mobilizacija za sljedeće parlamentarne izbore, jer će LS imati budućnost samo ako preživi prve izbore nakon promjena. Razlog žestokih optužbi on detektira baš u spornoj večeri, oko koje se u LS-u podigla prašina. Napade zbog toga jer je večerao s jednim čovjekom, pa bio to i Budiša s kojim se razišao 97., Kramarić doživljava kao dokaz da postoji čak i "liberalni totalitarizam". Kritičare podsjeća da je LS bio s HSLS-om u vlasti do prošloga ljeta, a da i sad vladaju u Osijeku i Splitu.

Mladenka Šarić