Vjesnik: 20. 12. 2002.

Česi (ne)zadovoljni ulaskom u EU

ZAGREB, 19. prosinca - Česi su (ne)zadovoljni uvjetima pod kojima su ušli u Europsku uniju na nedavnom summitu u Kopenhagenu. Parlamentarna rasprava o ocjeni uvjeta pod kojima je Češka ušla u EU pokazala je veliku podijeljenost u mišljenjima.

Nakon petosatne burne i žučne rasprave, u kojoj su opozicijski građanski demokrati (ODS) pokušali »progurati« stav da je Češka ušla u EU »pod najnepovoljnijim uvjetima od svih zemalja« te da je Češka imala »najnesposobnije pregovarače«, ipak je na kraju trijumfirala vladina koalicija koja je, kao i prilikom slične rasprave prije tjedan dana, uspjela dobiti natpolovičnu većinu od samo dva glasa (84 od 162 zastupnika). Tako je prihvaćena rezolucija kojom se ocjenjuju uspješnim pregovori o ulasku u EU i ujedno izglasana zahvalnost predsjedniku Vaclavu Havelu, glavnom pregovaraču s EU Pavelu Telički i njegovu timu kao i svim dosadašnjim premijerima i ministrima vanjskih poslova za njihov doprinos u pregovorima o ulasku Češke u EU.

Češki premijer Vladimir Špidla rekao je da je uvjeren da je Češka »država, koja ima što ponuditi, da ima snagu da ima u Europi utjecaj sudjelovati na formiranju njenih vrijednosti i usmjerenja«, dok je ministar vanjskih poslova Cyril Svoboda izjavio da nakon završetka pregovora u Kopenhagenu »nema ni pobjednika ni pobijeđenih« i naglasio da je Češka postigla »opće prihvatljivi ugovor koji će joj omogućiti punopravno članstvo u Uniji«. Svoboda je ujedno optužio građanske demokrate (ODS) da žele da »referendum o ulasku Češke u EU ne prođe dobro, jer bi time postigli unutarnjopolitičku korist«.

Referendum o ulasku Češke u EU održat će se u lipnju iduće godine, nakon što takvi referendumi budu održani u Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj. Prema posljednjim anketama, manje od polovice građana želi ulazak Češke u EU, pa bi referendum nakon što bude održan u zemljama gdje je EU popularnija, mogao pridonijeti uspjehu i češkog referenduma.

Vlado Bojkić