Vjesnik: 20. 12. 2002.

Strah od »neautentičnih« transkripata?

Odvjetnik Krešimir Krsnik nedavno je kazao da je Vlada dostavila haaškom tužiteljstvu stotinjak Tuđmanovih transkripata / Zapisi razgovora iz Ureda predsjednika dokaz su i na hrvatskim sudovima, odlučeno je u slučaju Jarnjak - »Slobodna Dalmacija« / Iako je Vlada svojedobno odlučila transkripte iz Ureda predsjednika prebaciti u Hrvatski državni arhiv, to nije učinjeno

ZAGREB, 19. prosinca – Vladina odluka, u četvrtak, o skidanju državne tajne sa zapisa razgovora pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, a na zahtjev tužiteljstva Haaškoga suda, sigurno će izazvati mnogo vike onih koji su i dosad kritizirali odnos Vlade prema Haaga.

Tako je Krešimir Krsnik, odvjetnik Mladena Naletilića Tute u Haagu, nedavno, na 3. konvenciji Hvidre, oštro napao vlast, tvrdeći da nelegalno šalje transkripte u Haag. Dodao je kako ima informaciju da je jedan Vladin dužnosnik prije nekoliko mjeseci dostavio Haagu stotinjak novih transkripata i da se iz Hrvatskog državnog arhiva šalju dokumenti HVO-a.

Krsnik je pozvao hrvatske vojne invalide da se usprotive takvoj suradnji Vlade s Haagom jer, kako je rekao, »ako presuda Mladenu Naletiliću Tuti postane pravomoćna, Hrvatska će biti označena kao agresor u BiH. Potvrde li se haaške optužnice za "Oluju" i "Medački džep", bit ćemo svi mi krivi za progon Srba iz Hrvatske«.

S jedne strane, očito, postoji strah zbog dokazne snage transkripata, a s druge ih se pokušava proglasiti neautentičnima. Naime, prilikom svjedočenja umirovljenoga generala Slobodana Praljka u travnju ove godine, na pozivanje haaškog tužitelja Kennetha Scott na transkripte Tuđmanovih razgovora, Krsnik je više puta protestirao, dvojeći o autentičnosti tih dokumenata.

Kad je saborsko povjerenstvo koje je istraživalo privatizaciju Večernjeg lista kao jedan od dokaza također koristilo Tuđmanove transkripte, saborski zastupnik Ivić Pašalić osporavao je njihovu autentičnost.

No, transkripti su i na hrvatskom sudu ocijenjeni kao zakonit dokazni materijal. Naime, prije nekoliko mjeseci je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo da transkripti iz Ureda predsjednika koji govore o pretvorbi »Slobodne Dalmacije« mogu biti valjan dokaz u istrazi protiv bivšeg ministra policije Ivana Jarnjaka.

Na osnovi tih transkripata, Udruga malih dioničara »Slobodne Dalmacije« podnijela je kaznenu prijavu protiv Ivana Jarnjaka i više nepoznatih osoba zbog sprečavanja procesuiranja odgovornih za pljačku splitskog dnevnika tijekom privatizacije 1993. godine, kada su mali dioničari oštećeni za više od 130 milijuna kuna.

Tuđmanovi transkripti o kojima je riječ podijeljeni su u tri skupine. U siječnju 2000. je posebna Vladina komisija na čelu s Ivicom Kostovićem jednu skupinu zapisa predala Miroslavu Tuđmanu, ocijenivši je obiteljskom građom. Druga skupina materijala predana je Vladimiru Šeksu kao stranačka građa HDZ-a, a treća skupina je ostala u Uredu predsjednika.

Kasnijom odlukom Račanove vlade, na treću je skupinu dokumenata stavljena oznaka državne tajne i trebala je biti upućena u Hrvatski državni arhiv.

»Bilo bi nam drago da Miroslav Tuđman preda očev arhiv Hrvatskom državnom arhivu, kao što bismo voljeli i da HDZ preda onaj dio Tuđmanova arhiva vezan uz rad stranke«, kazao je među ostalim ravnatelj Arhiva Josip Kolanović na okruglom stolu »Povjerljivi podaci i pristup službenim informacijama«, u sklopu Tjedna arhiva.

Pozdravljajući Vladinu odluku o premještanju građe iz Ureda predsjednika u svoj arhiv, Kolanović je ustvrdio da se, iako Vladina odluka o tome postoji, ni ta građa još ne nalazi u Arhivu.

Željko Peratović