Novi list: 21. 12. 2002.

JUGOSLAVIJA NAJAVILA SKORU POTVRDU KOOPERATIVNOSTI S HAŠKIM SUDOM

I predsjednik Srbije odlazi u Haag

Milan Milutinović bi u Haag trebao otputovati po isteku mandata 5. siječnja 2003.

BEOGRAD – Potpredsjednik Demokratske stranke i jugoslavenski ministar za unutarnje poslove Zoran Živković izjavio je jučer da će SRJ već početkom naredne godine »potvrditi svoju kooperativnost u suradnji s Haškim tribunalom i u pogledu predaje optuženika i kad je riječ o dokumentaciji koju tužiteljstvo tog suda traži od Jugoslavije«.

Živković je, također, najavio odlazak aktualnog predsjednika Srbije Milana Milutinovića u Haag odmah nakon što mu istekne mandat (5. siječnja 2003.), i to »dobrovoljno ili na osnovu zakona o suradnji s Međunarodnim sudom«. Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji potpredsjednik DS-a izrazio je uvjerenje da će Milutinović surađivati na način »koji će zadovoljiti i Sud i tužiteljstvo«, ali je dodao kako se s ovim haškim optuženikom o tome nije razgovaralo već je to zaključio na osnovu ponašanja srbijanskog predsjednika u protekle dvije godine.

U povodu najnovijih zamjerki glavne tužiteljice Carle del Ponte zbog nedovoljne suradnje SRJ koje su uzrokovane nedozvoljavanjem uvida u arhive, Živković je istaknuo da je Jugoslavija »učinila sve ili barem najviše od država koje su prema tom sudu obvezne«. »Ne postoji ni jedna država na svijetu koja bi dopustila bilo kome da vršlja po državnom arhivu«, rekao je Živković ukazujući kako je SRJ na svaki konkretan zahtjev upućivala precizne odgovore uz prethodno ispoštovanu proceduru za skidanje oznake državne tajne s traženih dokumenata. On je ocijenio i da je tužiteljstvo uputilo »desetak potpuno besmislenih zahtjeva« za koje bi svatko mogao znati da nemaju odgovora u arhivu.

B. OPRIJAN ILIĆ