Vjesnik: 21. 12. 2002.

Gospodin Sunić je pismo uputio na pogrešnu adresu

Uistinu na pogrešnu adresu uputio je svoje neargumentirano pismo bivši sudac iz Pule i Gospića gospodin Mirko Sunić, Vjesnik, Pisma čitatelja 19. prosinca, pod naslovom »Čime to Paraga dokazuje svoje katoličanstvo?«.

Za dotičnog gospodina sredinom osamdesetih godina činio sam sve što sam mogao, da ranije izađe iz zatvora, u kojem se je našao u starijoj životnoj dobi pod četverogodišnjom zatvorskom kaznom, zajedno sa kćerkom gđom Mirnom, radi verbalnog delikta.

U to vrijeme u Hrvatskoj se, osim mene, nitko nije usudio za njih izlagati, osim u Kaliforniji, njihov sin i brat, kasniji Tuđmanov diplomat, dr. Tomislav Sunić. Ovo spominjem samo radi toga da bi javnost uočila koliko neobjektivno i protuistinito nastupa gospodin Mirko Sunić napadom ad hominem a ne ad rem, kada mi pokušava podmetnuti svoja razmišljanja i zaključke začinjene drskom klevetom da »bi ja oskvrnuo Tuđmanov grob kao što su to partizani i komunisti učinili sa grobovima hrvatskih vojnika, itd...« Temeljem neoborivih argumenata ustvrdio sam u nedavno objavljenom tekstu u Vjesniku - zašto se Hrvatska ne smije vraćati Tuđmanu i HDZ-u. Bivši predsjednik RH počinio je kardinalne pogreške i zlodjela protiv demokracije, ljudskih prava, hrvatskog gospodarstva i prema BIH. Nimalo slučajno, zbog njegove katastrofalne politike i vođenja Hrvatske, našoj državi stižu u paketu zahtjevi za otvaranjem istraga, nove optužnice i zahtjevi za slanjem stenograma Tuđmanovih tajnih »kremaljskih« sastanaka, koji su imali za posljedicu tisuće izgubljenih života i masovna razaranja, egzodus velikog dijela Hrvata iz Republike Hrvatske i Republike BIH, katastrofalno zaostajanje Hrvatske za Slovenijom ili Mađarskom na putu u NATO ili EU. Vodeći svjetski mediji od The New York Timesa do The Guardiana objavili su za života Tuđmana pa sve do naših dana, da je bio pod istragom Haaškog suda radi počinjenih ratnih zločina, odnosno da je predsjednik Hrvatske drugi glavni osumnjičenik istog suda uz Miloševića.

Moram radi hrvatske javnosti a ne radi »neobaviještenog« gospodina Sunića priopćiti, da je bivši hrvatski predsjednik meni javno imputirao ratne zločine koje su izvodili njemu podređeni, montirajući mi sudske progone i besmislena suđenja. Dok je progonio istaknute Hrvate, otimao im ili razarao parlamentarne političke stranke, istovremeno je štitio Arkana, Hadžića, istaknute agente KOS-a ili grupu Labrador.

Bivši predsjednik RH Franjo Tuđman ukopan je bez dozvole nadležnih tijela na samom ulazu u Mirogoj, gdje mu nije mjesto ne samo zbog načina njegove vladavine, već i zato što je posrijedi arogantna devastacija mirogojske arhitekture i Bolleova projekta. I ovaj puta, predlažem sadašnjoj vladi RH, njegov ukop u obiteljsku grobnicu na Mirogoju ili na partizansko groblje, čijih je jedinica komesar i pripadnik bio i čime se je kao i sa »velikim vođom« Titom cijelog života ponosio. Na kraju, o vjerodostojnosti mojeg katoličanstva, koje mi Sunić također predbacuje, suditi će dragi Bog a ne bivši sudac iz vremena komunističke strahovlade.

DOBROSLAV PARAGA, predsjednik HSP-1861