Vjesnik: 21. 12. 2002.

Nizozemska neće ratificirati SSP dok Hrvatska ne izruči Bobetka

HAAG, 20. prosinca - Nizozemska vlada odlučila je da neće ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je Hrvatska sklopila s Europskom unijom sve dok Hrvatska Haagu ne izruči umirovljenog generala Janka Bobetka, javlja u petak France presse pozivajući se službene izvore. Proces ratifikacije SSP-a u listopadu je zbog istog razloga suspendirala britanska vlada.

Nizozemski potez protiv Hrvatske uz lobiranje Londona?

ZAGREB, 20. prosinca - Nizozemska je Hrvatskoj obrazložila odluku da u Bruxellesu zaustavi proces notifikacije Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju (SSP) zato što umirovljenome generalu Janku Bobetku još nije predana haška optužnica, doznala je u petak popodne Hina iz diplomatskog izvora. »Njihovo je obrazloženje da Hrvatska do danas nije predala optužnicu«, kazao je izvor, koji nije želio biti imenovan, pripisujući nizozemski potez lobiranju službenoga Londona.

Agencija France Presse u petak je, pozivajući se na neimenovane službene izvore, javila iz Haaga da je nizozemska vlada odlučila da neće ratificirati Sporazum sve dok Hrvatska Haaškom sudu ne izruči Bobetka. Agencija podsjeća da je u listopadu zbog istih razloga ratifikaciju sporazuma suspendirala britanska vlada.

Diplomatski izvor pojasnio je za Hinu kako se u slučaju Nizozemske zapravo radi o »zamrzavanju notifikacije«. Nizozemska je, naime, u rujnu ratificirala sporazum i nakon isteka 60 dana trebala je o tome izvijestiti Europsku komisiju odnosno Europski parlament. Hrvatska je koncem studenoga, aktivirajući članak 59. Pravila Haškog suda, izvijestila tajništvo tog suda da ne može izvršiti nalog za uhićenje zbog pogoršanog zdravstvenog stanja bivšeg zapovjednika Galavnog stožera HV-a. (Hina)