Vjesnik: 21. 12. 2002.

MUP BiH podnio kaznenu prijavu protiv Dragana Čovića

SARAJEVO, 20. prosinca - Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine podnijelo je kaznenu prijavu protiv aktualnog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, ističe u petak sarajevski Dnevni avaz.

List navodi da je dugogodišnji visoki dužnosnik HDZ-a BiH osumnjičen zbog zloporabe položaja u slučaju protuzakonite privatizacije poduzeća »Eronet« iz Mostara, jednog od tri telefonska operatera u BiH.

Zbog istoga kaznenog djela prijava je podnesena i protiv bivšeg predsjednika Federacije BiH Vladimira Šoljića.

»Istraga je trajala tri mjeseca i s cijelim slučajem upoznat je i aktualni premijer Federacije BiH Alija Behmen«, izjavio je federalni ministar policije Ramo Masleša. Dodao je da je prijavu potpisao ravnatelj policije federalnog MUP-a Zlatko Miletić.

Prodaja »Eroneta«, koja je predmet spora što ga s privremenom upravom Hercegovačke banke vodi poduzeće HPT Mostar, samo je jedan od skandala povezanih s imenom Dragana Čovića. Taj visoki dužnosnik osumnjičen je i za propast poduzeća »Soko« iz Mostara te protežiranje Hercegovačke banke u vrijeme kada je ona praktično služila kao servis za financiranje HDZ-a.

Prema Zakonu o imunitetu, što ga je nedavno nametnuo visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, Čović se neće moći pozvati na imunitet koji ima kao član Predsjedništva BiH i morat će se odazvati zahtjevima za suradnju s pravosuđem prihvati li nadležno tužiteljstvo MUP-ovu kaznenu prijavu. (Hina)