Vjesnik: 31. 12. 2002.

Iz predsjedničke fotelje u zatvor

Nemam nikakvu zapovijednu odgovornost u odnosu na vojsku i policiju, ni prema ustavu, ni prema jednom zakonu, ni propisu, pa mislim da je haaška optužnica bila jedno ishitreno upisivanje. Ali, što je, tu je, rekao je nedavno Milan Milutinović, kojemu je 29. prosinca istekao petogodišnji mandat predsjednika Srbije

ZAGREB, 30. prosinca - Predsjedniku Srbije Milanu Milutinoviću istekao je petogodišnji mandat predsjednika Srbije 29. prosinca i, kad bi se precizno provodilo slovo haaškog zakona, on bi već novu 2003. godinu mogao dočekati iza sheveningenskih rešetaka.

Kao što je već više od tri godine poznato cijelom svijetu, Milutinović je od svibnja 1999. na kosovskoj optužnici, zajedno sa svojim nekadašnjim šefom stranke i države Slobodanom Miloševićem, potpredsjednikom savezne vlade Nikolom Šainovićem, ministrom unutarnjih poslova Vlajkom Stojiljkovićem i generalom Dragoljubom Ojdanićem, zbog zločina protiv čovječnosti te kršenja običaja i zakona rata. Ojdanić i Šainović su u Haagu, a u međuvremenu im je odbijen zahtjev za puštanje na slobodu do suđenja.

U izmijenjenoj optužnici, potvrđenoj krajem lipnja 2001., navodi se da su od 1. siječnja do 20. lipnja 1999. godine Vojska Jugoslavije, neke postrojbe policije SRJ, policijske snage Srbije i pridružene paravojne postrojbe, postupajući prema uputama ili uz potporu optuženih, zajednički započeli kampanju terora i nasilja protiv kosovskog albanskog stanovništva.

Kaže se također kako su operacije usmjerene protiv kosovskih Albanaca bile poduzete da bi se znatan dio kosovskog albanskog stanovništva uklonio s Kosova u nastojanju da se osigura daljnja srpska kontrola u pokrajini.

U optužnici se dalje opisuje da su, radi postizanja tog cilja, navedene snage zajednički poduzele dobro planirane i koordinirane akcije, a otprilike 800.000 Albanaca je s Kosova protjerano prisilnim raseljavanjem, poslije čega je uslijedilo pljačkanje i uništavanje njihovih domova ili granatiranje sela. Preživjele stanovnike slali su na granice susjednih zemalja, na tom su putu mnogi ljudi ubijeni i zlostavljani, a imovina i osobni dokumenti su im ukradeni.

Uza to, u optužnici se navode i pokolji u mjestima kao što su Đakovica, Gnjilane, Kosovska Mitrovica, Orahovac, Peć, Priština, Prizren, Srbica, Suva Reka, Uroševac, Račak, Bela Crkva, Velika Kruša, Mala Kruša, Crkolez, Izbica, Vučitrn i zatvorski kompleks u Dubravi.

Svi se optuženi terete na osnovi dužnosti koje su obnašali, odnosno prema zapovijednoj odgovornosti, pa tako i Milan Milutinović (rođen 1942. u Beogradu) kao predsjednik Srbije i član Vrhovnog vijeća obrane.

Milutinović sada javnost drži u neizvjesnosti hoće li i kada krenuti na put za koji mu viza nije potrebna. Opće su procjene da će se odazvati zahtjevu haaškog tužiteljstva, iako je prije mjesec dana u intervjuu izjavio da je »iznenađen« činjenicom da je pozvan u Haag.

»Cijelu sam 1998. godinu proveo praveći istu vrstu sporazuma s Chrisom Hillom i O"Brianom i to je bio moj osnovni posao praktički cijele 1998. godine. Prema tome, mislim da je tu netko mene stavio po inerciji, jer ja nemam nikakvu zapovijednu odgovornost u odnosu na vojsku i policiju, ni prema ustavu, ni prema jednom zakonu, ni propisu, pa mislim da je to bilo jedno, da tako kažem, ishitreno upisivanje. Ali, što je, tu je«, rekao je Milutinović. Na pitanje surađuje li s tužiteljstvom tada je odgovorio negativno, a na pitanje hoće li se dobrovoljno predati nije želio odgovoriti.

Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte je prošlog vikenda već pozvala vlasti u Beogradu da smjesta izruče Milana Milutinovića ili omoguće njegov dobrovoljni transfer u Haag.

Pomoćnik jugoslavenskog ministra pravosuđa Nebojša Šarkić izjavio je da će istražni sudac najvjerojatnije u utorak zatražiti mišljenje od republičke vlade u povodu zahtjeva Haaškog suda da dojučerašnji predsjednik Srbije bude izručen tom sudu.

Šarkić je agenciji Beta rekao da će, ako republička vlada objavi negativno mišljenje, postupak protiv Milutinovića biti obustavljen, a ako do postupka na preporuku vlade ipak dođe, prije izručenja postoji predviđena zakonska procedura. Šarkić je naveo da nitko iz saveznog ministarstva pravosuđa nije službeno razgovarao s Milutinovićem, jer je dosad poštivan imunitet predsjednika Srbije.

Potpredsjednik Demokratske stranke i šef zastupničkog kluba DOS-a u skupštini Srbije Čedomir Jovanović izjavio je da će bivši predsjednik Srbije prisilno biti odveden u Haag ako se dobrovoljno ne odazove pozivu.

»Ne razmišljam o okolnostima što bi bilo ako Milutinović dobrovoljno ne ode, jer smo prihvaćanjem zakona o suradnji s Haaškim tribunalom utvrdili i jasne uvjete pod kojima se ta suradnja može odvijati i prisilno«, rekao je Jovanović, objasnivši da nije riječ o procjenama nego o obvezi koja je vrlo jasna i mora biti konkretna.

Glasnogovornik Haaškog suda Jim Landale izjavio je kako se očekuje da Milutinović bude prebačen u Haag što je prije moguće, jer je prošlo gotovo tri i pol godine otkako je optužen.

Vesna Fabris Peruničić