Novi list: 02. 01. 2003.

DOBROSLAV PARAGA, HSP 1861:

Nisu sudovi, već ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović »legalizirali« uzurpaciju HSP-a od njezinog legitimnog vodstva i članstva

Račanova vlada nije ništa nije naučila na Tuđmanovim zabludama, samovolji i teškom političkom nasilju, već je nastavila graditi na njegovim i HDZ-ovim »tekovinama revolucije«

U vrlo slušanoj radio emisiji »S predsjednikom uz kavu« emitiranoj 23. prosinca uživo, gostu emisije predsjedniku RH g. Stjepanu Mesiću jedan od slušatelja postavio je pitanje »Kako to da nije ništa učinio glede oduzimanja parlamentarne HSP Dobroslavu Paragi u korist Ante Đapića?«

Predsjednik Mesić tom prigodom je odgovorio »kako je njegovo osobno mišljenje da je Dobroslavu Paragi nanesena nepravda, ali da su o tome svoje izrekli sudovi.«

Budući da ova izjava prvog čovjeka Republike Hrvatske nije potpuno precizna, dužan sam podsjetiti da je bezakonje nad Hrvatskom strankom prava prvo 1993. godine počinila Tuđmanova izvršna vlast, to jest Vlada Nikice Valentića, kroz resornog ministra uprave Juricu Malčića, bivšeg suca Ustavnog suda RH, da bi kasnije Upravni i Ustavni sud prihvatili kao konačno rješenje nadležnog ministarstva, ne priznajući niti u jednom trenutku meni svojstvo stranke u postupku.

Nakon smjene vlasti 3. siječnja 2000. godine novi ministar pravosuđa Stjepan Ivanišević obećao je pokrenuti obnovu postupka u predmetu HSP-a, ali je od toga na koncu odustao, da bi njegova nasljednica, Ingrid Antičević Marinović, doslovce zbog političkog oportunizma i kukavičluka, pogazila cjelokupno materijalno i procesno pravo i još jedanput legalizirala HDZ-ovo i Tuđmanovo nasilje nad ovom parlamentarnom političkom strankom, potvrđujući instaliranje lažnog vodstva stranke sastavljenog od pučista, odnosno bivših dužnosnika stranke u službi HDZ-a.

Dakle, nisu sudovi, kako je rekao g. predsjednik Mesić već su izvršna vlast HDZ-a i sada SDP-a učinile ovu teško prihvatljivu i neviđenu nepravdu, legalizirajući otvoreni puč u parlamentarnom životu i praksi Republike Hrvatske.

Dakle, predsjednik Mesić je mogao dosta toga učiniti, jer ne bi posrijedi bilo miješanje u sudske odluke, a zašto to nije učinio, on to zna najbolje!

Zanimljivo je podsjetiti da je i samom predsjedniku Mesiću na vrlo sličan način isto Tuđmanovo ministarstvo uprave pod ministrom Davorinom Mlakarom oduzelo parlamentarnu stranku HND u siječnju 1997. godine, zbog čega je predsjednik Mesić i otišao u HNS Radimira Čačića.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora američkog Kongresa Benjamin Gilman i sadašnji predsjednik istog odbora kongresmen Henry Hyde najoštrije su osudili ovakvu praksu bezakonja u Hrvatskoj i zahtijevali 1998. godine od američke vlade pritisak na HDZ-ovu vladu da ta svoja nedjela ispravi i vrati na čela lidere opozicijskih parlamentarnih političkih stranaka koji su smijenjeni administrativnim putem, zaprijetivši čak i suspenzijom financijske pomoći Hrvatskoj.

Izgleda da Račanova vlada nije izvukla nikakvu pouku iz svega ovoga i ništa nije naučila na Tuđmanovim zabludama, samovolji i teškom političkom nasilju, već je nastavila graditi na njegovim i HDZ-ovim »tekovinama revolucije«, reagira Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861.