Novi list: 04. 01. 2003.

RAZGOVOR: BOGIĆ BOGIČEVIĆ, PREDSTAVNIK BiH U POSLJEDNJEM PREDSJEDNIŠTVU SFRJ I ČLAN SDP-a BiH

Rat se mogao izbjeći

Međunarodna zajednica suodgovorna je za rat, jer je humanost pretvorila u humanitarnost. Gledala je ubijanje od Slovenije do Kosova, šaljući nam humanitarnu pomoć, kao da se tu događala elementarna nepogoda, potres, poplava ili požar, drži Bogić Bogičević

Razgovarao: Boris PAVELIĆ

Bogić Bogičević, predstavnik BiH u predratnom Predsjedništvu SFRJ, glasovao je protiv vojne intervencije u zemlji i time JNA oduzeo pravne argumente da sruši novoizabrane demokratske vlasti i onemogući osamostaljenje Hrvatske i Slovenije. Cijeli rat proveo je u Sarajevu. Danas je član SDP-a BiH, a jučer ga je Hrvatska odlikovala za mirotvorna nastojanja tijekom raspada SFRJ.

Biste li iz današnje perspektive išta promijenili u svojemu ponašanju s početka devedesetih?

– Ne bih. Tužan sam zbog svih tragedija. Oni koji su se zauzimali za mir očito su imali više protivnika nego pristalica. Izmanipulirana masa opredijelila se za rat. To više nije ovisilo o meni.

Mislite li da se rat mogao izbjeći?

– Da. Nažalost, nadolazeću katastrofu nisu prepoznali brojni građani BiH, ali ni brojni državnici Europe i svijeta, koji su bili zaokupljeni svojim problemima. Podcijenili su ono što se događalo u srcu Europe.

Mislite li da je međunarodna zajednica najodgovornija za rat?

– Ne – najodgovorniji smo mi. Međutim, svoju humanost međunarodna zajednica pretvorila je u humanitarnost. Gledala je ubijanje od Slovenije do Kosova, šaljući nam humanitarnu pomoć, kao da se tu događala elementarna nepogoda, potres, poplava ili požar.

BiH – etničko društvo

Mislite li da bi ubojstvo obitelji Anđelić u Kostajnici pored Konjica moglo postati ugaoni kamen za negativni preokret u BiH?

– To je velika tragedija. Ne mislim da je ugaoni kamen, nego djelo vjerskog fanatika. Može, međutim, poticati i druge destruktivne snage da ostvaruju svoje ciljeve, odnosno dijele BiH. Držim da bi svaka podjela BiH značila rat kao dugoročnu perspektivu. Svakako, osuđujem to ubojstvo, držeći da bi se i domaće i međunarodne snage morale više angažirati da se sve to spriječi.

Neki analitičari spekuliraju i s mogućnošću novog rata u BiH, s obzirom na to da stanje u zemlji nije stabilizirano. Što vi mislite?

- Činjenica je da etničke podjele još uvijek postoje. Mislim, međutim, da novog rata neće biti, jer su u BiH snage međunarodne zajednice.

Zašto je SDP izgubio izbore?

– Za manje od dvije godine, koliko smo bili 'u', a ne 'na' vlasti, nismo ispunili obećanja reintegracije zemlje, zapošljavanja, privatizacije i svega što je bilo potrebno da se razbije nacionalni monolit i zaposle ljudi, a mladi zadrže u BiH.

Kako predviđate daljnji razvoj u zemlji, s obzirom na rezultate posljednjih izbora?

– Političke procese još uvijek diktiraju nacionalni programi. Nacija je još uvijek organizacijski princip. BiH je, umjesto građanskog, još uvijek etničko društvo. Sve to pridonosi njezinoj dezintegraciji. Može se dogoditi i suprotno, ako međunarodna zajednica i njezini predstavnici u Sarajevu odluče drukčije.

Milošević će dobiti zasluženu kaznu

Hoće li opstati Republika Srpska?

– Ne znam je li moguć opstanak RS, ali znam da je moguć opstanak BiH, u interesu države i njezinih građana, ali i njezinih susjeda.

Kako ocjenjujete položaj konstitutivnih naroda u BiH?

– Promijenili smo entitetske ustave, ali te promjene još nisu zaživjele. I osobno sam pripadnik nacionalne manjine u Sarajevu, ali su i Hrvati i Bošnjaci nacionalna manjina u RS. BiH ne može opstati bez jednakopravnosti svih naroda, slobode svakog čovjeka i građanina na cijelom prostoru BiH. Nema trajnog mira ako se legalizira ono što je osvojeno ratom, ako se ne osigura povratak i ako se ne kazne svi ratni zločinci.

Kako ocjenjujete djelovanje novoga visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, koji očito nastoji oslabiti entitete i ojačati središnje institucije?

– Mislim da je to jedino moguće. Taj proces ne znači stvaranje unitarne BiH, nego jačanje njezinih zajedničkih institucija, onih koje državu čine državom. BiH će svakako biti decentralizirana, u perspektivi vjerojatno država kantona. Ali, decentralizirana ne znači i dezintegrirana država. Mislim da je uloga međunarodne zajednice da Daytonski sporazum koristi samo kao temelj za nadogradnju državnih institucija.

Pratite li suđenje Miloševiću?

Tuđmanova politika prema BiH osuđena na propast

Kako danas ocjenjujete politiku Franje Tuđmana u BiH?

– Za svaku politiku koja je vodila trgovini BiH i koja je radila nagodbu o podjeli BiH, i tada i sada smatrao sam da je osuđena na propast. Svaka takva politika ostavlja loše posljedice, prije svega na pripadnike naroda za koji oni misle da ga predstavljaju, a potom i na sve druge. Jer, nacional-šovinisti ne mrze samo drugo i drugačije – oni mrze život uopće.

Jesu li predsjednik Mesić i trećesiječanjska vlast to popravili?

– Osobno mislim da predsjednik Mesić ima vrlo konstruktivnu ulogu u regiji uopće, te da je ugled Hrvatske u svijetu mnogo veći nego prije nekoliko godina. Predsjednik Mesić otpočetka ima jasan stav prema BiH i njezinu opstanku. To ne znači odricanje od hrvatskih građana u BiH, nego priznavanje međunarodnih granica susjedne države – ali kao granica koje će spajati, a ne razdvajati. Što prije režimi u Zagrebu i Beogradu shvate – a čini se da je Zagreb to shvatio – da samo jednakopravnost naroda jamči opstanak BiH te da treba odustati od velikodržavnih ideja i srednjovjekovne promjene granica, tim ćemo prije svi zajedno živjeti u državi koja će se zvati ujedinjena Europa.

Jesam Srbin, ali ne po profesiji

Ako se govori u nacionalnim kategorijama, vi ste Srbin iz BiH. Možete li procijeniti jesu li se Srbi iz BiH odrekli točaka nacionalnog okupljanja iz devedesetih?

– Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji. Nikada nisam predstavljao samo jedan narod. Nemam ovlaštenja niti sam kompetentan da govorim uime jednog naroda. Zato i jesam ovdje gdje jesam. Očekivao sam da je formula jedan narod, jedna partija, jedan vođa pobijeđena 1945., ali ona je, nažalost, još uvijek na djelu. Na vaše će pitanje vjerojatno moći odgovoriti neki samozvani vođa onoga što se u BiH zove 'nacionalnim korpusom', monolitom.