Novi list: 23. 01. 2003.

DOBROSLAV PARAGA: ULOGA TIHOMIRA OREŠKOVIĆA KAO SVJEDOKA OPTUŽBE U IZRICANJU KAZNI NA MONTIRANOM SUDSKOM PROCESU 1978. U ZAGREBU

Postoje vlastoručno potpisani iskazi i izjave Tihomira Oreškovića

U krivičnom predmetu broj K-196/78 ondašnjeg Okružnog suda u Zagrebu on u svojstvu jednog od glavnih svjedoka optužnice teško tereti Mirka Rajčića, diplomiranog ekonomista iz Splita, te zagrebačke studente prava Marka Juranovića, Fabijana Dumančića i Jakoslava Rojnicu radi krivičnih djela udruživanja radi neprijateljske djelatnosti i neprijateljske propagande u svrhu razbijanja SFRJ

Količina drskosti, laži i bezobrazluka kojima se služi optuženik Orešković u svome neargumentiranom i površnome odgovoru povodom mojeg reagiranja na njegove besramne klevete protiv časti i dostojanstva obitelji Paraga koje je nedavno izrekao na glavnoj raspravi pred Županijskim sudom u Rijeci, dostojna je samo njega samoga i njegove kvaziintelektualne poze, kojoj čak ni kao takvoj nije dorastao.

S osobama poput Oreškovića ni u kojem slučaju ne komuniciram osim putem suda, ali budući da je dotični već optuženik za ratne zločine, ne bih htio gubiti vrijeme i sredstva radi njega i njegovih laži o mojoj obitelji eventualnim pokretanjem tužbe za klevetu.

Optuženik Orešković u svome zadnjem odgovoru, objavljenom u Novom listu 14. siječnja, bjelodano pokazuje koliko je istinita u njegovom slučaju ona narodna poslovica »u laži su kratke noge«, jer je u tom odgovoru kao krunski dokaz svoje »nevinosti« ponudio ni više ni manje nego svoj navodni dosje iz Udbe od 130 stranica, kojem je upravo on sam , na glavnoj raspravi mjesec dana ranije, poricao gotovo svaku autentičnost i pritom izjavio »da je isti imao 260 stranica i da polovica dokumenata nedostaje, te da su neki od dokumenata nastali montiranjem, fotokopiranjem ili brisanjem nekih imena.«

Taj dosje, dakle ne može biti relevantan za bilo koga iole ozbiljnog čovjeka, osim za Oreškovića samog, koji u nedostatku bilo čega drugoga i odsutnosti bilo kakvih drugih svjedoka ili dokaza, želi Udbinim dosjeom dokazivati svoje domoljublje i lojalnost Hrvatskoj, istodobno, služeći se odvratnim klevetama o obitelji Paraga, kako bi valjda povećao svoju vjerodostojnost kod neupućenih i zlonamjernih.

Veza s Udbom 1989. godine

Ono od čega Orešković bježi kao crni vrag od tamjana, to su upravo njegove gnjusne klevete, izrečene na glavnoj raspravi protiv članova moje najuže obitelji, koje u svojem odgovoru ničim ne dokazuje, niti se na njih više uopće osvrće, ali mu svejedno ne nedostaje bezobrazluka i drskosti te svoje laži i podmetanja protiv moje obitelji proširiti ovaj put i na mene, tvrdnjama da sam »zakašnjela proteza udbaškog odjela za dezinformacije.«

Nakon što je na glavnoj raspravi 5. prosinca 2002. godine Orešković sam priznao kao istinit navod iz Udbinog dosjea da je stupio u vezu s Udbom 1989. godine, koga u tom istom dosjeu Udba navodi kao agenta u pripremi, Orešković sada mene drsko upućuje da se obratim njegovim poslodavcima Manoliću, Mustaču, Perkoviću (načelnik Službe državne sigurnosti RSUP-a SRH do 1990. godine i kasniji načelnik SIS-a kod Gojka Šuška, s kojim Orešković održava stalnu vezu u vrijeme obrane Gospića) i drugima kako bih napokon doznao pravu istinu o njemu i sebi.

Orešković »zaboravlja« da za razliku od njega, koji im se je stavio u službu i za njih odrađivao dobivene zadatke, sa svojim progoniteljima i krvnicima razgovaram samo javno i preko sudova – bilo to jučer, danas ili sutra. Čast i poštenje krvavo se stječu, ali se preko noći i gube postupcima ili uputama od Oreškovića i njemu sličnima.

A sada napokon slijedi obaranje apsurdne i potpuno neistinite tvrdnje optuženika Oreškovića da ni u jednom dosjeu nema podatka da je nekog cinkario. Orešković u svojem napadu na mene ide i dalje pa neistinito tvrdi »da njegovom krivnjom nijednom Hrvatu (ni bilo kome) nije pala kosa s glave, niti je tko dobio jednu minutu zatvora.« Stvari, na štetu Oreškovića, stoje upravo potpuno suprotno, od toga kako ih on naknadno želi prikazati.

Orešković teretio Rajčića

U krivičnom predmetu broj K-196/78 ondašnjeg Okružnog suda u Zagrebu nalaze se iskazi i izjave Tihomira Oreškovića vlastoručno potpisane, u kojima on u svojstvu jednog od glavnih svjedoka optužnice teško tereti Mirka Rajčića, diplomiranog ekonomista iz Splita, te skupinu zagrebačkih studenata Pravnog fakulteta Marka Juranovića, Fabijana Dumančića i Jakoslava Rojnicu radi krivičnih djela udruživanja radi neprijateljske djelatnosti i neprijateljske propagande u svrhu razbijanja SFRJ te stvaranja samostalne hrvatske države, radi čega su prva dvojica osuđeni na po pet godina zatvora, a druga dvojica na po tri godine zatvora.

Orešković je istražnom sucu B. Sarapi »svjedočio« da Mirko Rajčić prebacuje emigrantski tisak u Jugoslaviju, da je nacionalistički nastrojen kao Velikohrvat, da ta Rajčićeva grupa nije imala povjerenja u njega, da je on savjetovao optuženom Dumančiću da podnese molbu za prijem u članstvo Saveza komunista i da bi se trebao aktivirati kao društveno-politički radnik, zatim da Dumančić posjeduje pištolj zbrojovku kalibra 7,65, kao i pištolj-penkalu, da mu je optuženi Rojnica davao na čitanje emigrantski list »Nova Hrvatska « koji da je dobivao od Mirka Rajčića, a kasnije da ga je proslijeđivao optuženom Dumančiću«,itd.

Tko je zapravo udbaška proteza?

Javno tužilaštvo u Zagrebu kao i Okružni sud utvrdili su da je krivična odgovornost optuženih u potpunosti dokazana iskazima preslušanih svjedoka Orešković Tihomira i drugih, te priloženim dokaznim materijalima koje je opisao Orešković u svom vlastoručno potpisanom iskazu: emigrantski časopis »Nova Hrvatska«, pištolj zbrojovka, pištolj penkala, itd.

Orešković se kasnije pokušao predstavljati kao prijatelj osuđenih Rajčića i drugih, ali su mu oni poručili da ne može biti prijatelj onaj koji ih je kao svjedok optužbe teretio i poslao u višegodišnje zatvore u Staroj Gradiški, na Golom otoku i u Lepoglavi. Toliko o njegovoj nevjerojatnoj i lažnoj tvrdnji da ni u jednom dosjeu nema podataka da je nekog cinkao.

Nedugo po izlasku iz JNA, Orešković iznenada napušta bez jasnog razloga i objašnjenja Zagreb, Hrvatsku i ondašnju Jugoslaviju. Tko je zapravo udbaška proteza, kako me uvredljivo i posprdno kleveće optuženi Orešković, lako će zaključiti svaki pa i maloobrazovani čitatelj ovog teksta.

O naknadnom djelovanju optuženika, višestruko štetnom i zlom za hrvatske nacionalne i državne interese, kao i za sve koji su osobno pogođeni najgrubljim gaženjima elementarnih ljudskih prava od strane istog, zasad ne bih, jer se time ionako bave njegovi branitelji, optužba, ali i sud u Rijeci, reagira Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861.