Vjesnik: 04. 02. 2003.

»Nikad nitko više neće imati status Janka Bobetka«

Hrvatska je nalazom haaških liječnika doživjela i moralnu i formalno-pravnu zadovoljštinu / Ishod »slučaja Bobetko« nikako ne znači da Hrvatska mora i u svakom drugom slučaju postupiti na isti način / U Haagu me nitko ni iz Tužiteljstva ni iz Suda nikad nije pitao »što vi to radite u Hrvatskoj«. Dapače, znali su mi reći »vidiš, vrlo je zanimljivo pitanje koje ste vi u Hrvatskoj pokrenuli«

ZAGREB, 3. veljače - Odluka haaških medicinskih eksperata kojom se potvrđuju nalazi hrvatskih liječnika o nesposobnosti generala Janka Bobetka da sudjeluje u postupku pred Haaškim sudom, a pogotovo da bude prebačen u Sheveningen, za Gorana Mikuličića, zagrebačkog odvjetnika koji je zastupao Vladu u tom slučaju, nije nikakvo iznenađenje. U razgovoru za Vjesnik je to i objasnio:

»Hrvatska je nalazom haaških liječnika doživjela i moralnu i formalno-pravnu zadovoljštinu. Doživjela je situaciju u kojoj je prihvaćena njezina obveza, kao samostalne i suverene države, da štiti ljudska prava svojih građana. Znači da je ona postupila u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom, posumnjavši da je njezin građanin Janko Bobetko u svojim ljudskim pravima bio ugrožen sadržajem optužnice koja je protiv njega podnesena. On i u trenutku podnošenja optužnice nije bio u stanju podnijeti uhićenje, nije ga se moglo transferirati u Haag jer bi oba ta postupka bila kontramedicinska, odnosno ugrozila bi njegovo ljudsko pravo na nastupanje u sudskom postupku, odnosno njegovo ljudsko pravo na život.«

• Bolest optuženoga generala ipak je odigrala određenu ulogu. Kakvu?

- U formalno-pravnom smislu njegova bolest odmah po dolasku optužnice u Hrvatsku, a posebno u dva podneska koje je država dala Haaškom sudu nije bila u prvom planu. Ona jest bila spomenuta, ali s isključivim pozivom države na svoje pravo da štiti svoga građanina, ne sporeći nijednim slovom sadržaj optužnice.

• Zašto se pojavio problem nesuradnje Hrvatske s Haaškim sudom?

- Hrvatska je doživjela kritike zbog »slučaja Bobetko« upravo na tezi da ne surađuje sa Sudom u skladu s preuzetim međunarodnim obvezama. Međutim, postupak, mi smo ga nazvali »pravna bitka«, nije značio nikakav prekid suradnje. Hrvatska je postupala po Statutu i pravilima Haaškoga suda. Hrvatska je postupala po pravilima svoga nacionalnoga prava. Međutim, ako se u to vrijeme pod suradnjom shvaćalo da Hrvatska mora pognuti glavu, da mora prihvatiti optužnicu onakvu kakva je ona podnesena, onda nitko pametan nije mogao očekivati da će Hrvatska »surađivati« na taj način. Jer, država kao što je naša ima obveze i po drugim propisima, a ne samo onim haaškima.

• Očekujete li da će se Hrvatsku nakon »slučaja Bobetko« u Haagu drukčije doživljavati kao adresata novih optužnica?

- Nisam od onih koji vole predviđati događaje. Međutim, neki raniji slučajevi upućuju da Haaško tužiteljstvo, pa onda i Sud, funkcioniraju tako da najprije šalju optužnice na račun vojnih osoba, a onda potom i na račun političkih struktura. Pretpostavka je da su civilne strukture jedne države bile te koje su kreirale politiku koju su vojnici kasnije provodili.

• Neće li ishod »slučaja Bobetko« stvoriti iluziju da Hrvatska mora i u svakom drugom slučaju postupiti na isti način?

- Ne, ni slučajno. Optužnica protiv Janka Bobetka optuživala je hrvatsku državu da je akciju »Medački džep« izvela u sklopu »zločinačkog plana«. A to Hrvatska nikako nije mogla prihvatiti. Pravna bitka koju smo pokrenuli imala je namjeru da pobije upravo tu preambulu kao dio optužnice. Svi ostali optuženici koji se javljaju nakon Janka Bobetka, prvo, nemaju njegov rang stožernoga generala i, drugo, nisu bili ni blizu mogućnosti da utječu na sadržaj vojnih odluka na način na koji je to mogao utjecati prvi čovjek Hrvatske vojske u to vrijeme.

Moram reći da mi se čini da je tu u pitanju bio čisti pravni pragmatizam, a da bi ga valjalo primijeniti i prema optuženicima protiv kojih je optužni akt već podignut, odnosno prema onima protiv kojih će se to tek učiniti. To znači, ostane li preambula i budućih optužnica ista, Hrvatska bi morala postupiti jednako. Čak i po cijenu da, kao i u slučaju Janka Bobetka, u tom svom pravnom nastojanju bude odbijena.

• Smatrate li da će »slučaj Bobetko« utjecati i na promijenjeni status Hrvatske u Haaškom tužiteljstvu?

- Nikad nitko više neće imati status Janka Bobetka. Ali, moram vam reći, nakon svojih haaških iskustava, da me nitko ni iz Tužiteljstva ni iz Suda nikad nije pitao »što vi to radite u Hrvatskoj«. Dapače, znali su mi reći »vidiš, vrlo je zanimljivo pitanje koje ste vi u Hrvatskoj pokrenuli«.

Dvije ekipe rade na slučajevima optuženih Hrvata iz Hrvatske i iz BiH

• Imate li dojam da će slučajevi optuženih Hrvata iz Bosne i Hercegovine imati značajnog utjecaja na optužnice koje će se upućivati na račun Hrvata iz Hrvatske?

- Iz dosadašnje prakse, nisam siguran da će se to događati. Naime, Sud i Tužiteljstvo te stvari vrlo precizno odvajaju. Slijedom imena istražitelja, na primjer, nijednoga trenutka nisam uočio da su isti ljudi radili na predmetima koji se tiču Hrvatske, odnosno koji se tiču optuženika iz BiH.

• Tužiteljstvo, dakle, ima dvije ekipe koje rade na tim poslovima.

U predmetima koji su pred Sudom uvijek se »vrte« ista imena ako je riječ o optužnicama protiv Hrvata iz Hrvatske, a kad je riječ o predmetima protiv Hrvata iz BiH spominju se sasvim druga imena.

Vlado Rajić