Novi list: 11. 02. 2003.

GORAN JURIŠIĆ, ZAGREB: ODGOVOR ZVONKU IVANKOVIĆU VONTI

Htio bih da moju generaciju ne opterećuju stari dečki

Ja bih konačno htio, kao mlad čovjek, da moju generaciju, koja je na svojim leđima iznijela pobjedu u ratu za hrvatsku nezavisnost 1991. godine, više ne opterećuju stari dečki, bili oni reformirani ili nereformirani komunisti jer Hrvatska zaista stagnira pod onim prvima, a totalno bi nazadovala, da se premijer zove Zvonko Ivanković Vonta

Gospodin Zvonko Ivanković Vonta reagirao je na moj članak od 28.1.ov.g. (Hrvatska stagnira jer je vode reformirani komunisti) osvrtom, objavljen u cijenjenom Novom listu 03.2. ov.g. pod naslovom Demokraciju ne čuva nikakav krvnik, već Ustav i zakoni RH.

U svom članku iznio sam argument da Češka ne stagnira, već gospodarski i politički napreduje (ušla je u NATO i EU) zato što je ne vode reformirani komunisti nego demokrati poput g. Vaclava Havela, a da Hrvatska stagnira jer je vode reformirani komunisti, jučer Franjo Tuđman, danas Račan i Mesić, a sutra da je neizvjesno jer su u drugom ešalonu već spremni novi reformirani komunisti poput Vesne Pusić ili Ive Sanadera. Ostajem kod tvrdnje da se hrvatski »Havel« zove Dobroslav Paraga jer su i jedan i drugi bili žrtve komunizma te su se i jedan i drugi borili demokratskim sredstvima za demokraciju.

Pri tome je Vaclav Havel uspio jer je u Češkoj 1989. provedena tzv. baršunasta revolucija (bez krvi) u kojoj su lustrirani komunistički kadrovi, ili, drugim riječima rečeno: oni komunisti koji su kršili ljudska prava ne smiju u Češkoj obnašati javne dužnosti, a oni komunisti koji nisu kršili ljudska prava imaju sa punim pravom pravo da se u demokraciji natječu za pozicije u vlastima. Tako se dogodilo da su reformirani komunisti u demokraciji Češke Republike osvojili u jednom trenutku i parlamentarnu većinu, ali ih Vaclav Havel ipak nikada nije htio primiti u svom predsjedničkom uredu jer im nije zaboravio da su prije pada Berlinskog zida služili totalitarnom režimu komunističkog poretka.

Zašto Paraga nije uspio

Dobroslav Paraga nije uspio kao njegov kolega Havel jer se u Hrvatskoj nije dogodila baršunasta revolucija već su reformirani komunisti 1990. jedni drugima predali vlast, i taj rotacijski sustav je na snazi do dana današnjeg. Lustracija komunističkih kadrova koji su kršili ljudska prava se u Hrvatskoj nije dogodila i to je glavni razlog zašto danas imamo problema s našom demokracijom i pravnom državom.

Ne znam što g. Ivankoviću Vonti znači opaska da sam »puknuo« jer ovaj glagol označava osobu koja je eventualno blago psihički rastrojena. Za g. Ivankovića Vontu znam da nije psihički rastrojen jer je cijeli život sve radio s predumišljajem, i onda kada je kao visoki oficir jugoslavenskih »SS-jedinica« zvanih Ozna (OZN) kršio ljudska prava nakon Drugog svjetskog rata, sve do današnjih dana kada o blaženom kardinalu Stepincu piše kao o fašistu.

Nisam ja taj koji ne razumije pojmove poput antikomunizma i antifašizma već g. Ivanković Vonta ne zna pravo značenje tih pojmova, a ja ću ga sada poučiti. Idemo redom i polako kako bi gospodin Vonta u stare dane ipak još nešto shvatio:

Antikomunizam je pokret protiv komunizma (u raznim varijantama protiv socijalizma, boljševizma, maoizma, lenjinizma, staljinizma, titoizma itd.). Antifašizam je pokret protiv fašizma (kako protiv njemačkog nacional-socijalizma/nacizma tako i protiv talijanskog fašizma). Antikomunist može biti osoba koja je za demokraciju, ali može biti i osoba koja je za totalitarizam. Hitler je bio antikomunist, ali ujedno i diktator, nedemokrat, tiranin i predstavnik totalitarizma. Staljin i Tito bili su antifašisti, ali ujedno i diktatori, nedemokrati, tirani i predstavnici totalitarizma. Franklin Delano Roosevelt bio je antifašist, ali ujedno i demokrat.

Jadni reformirani koje brani Vonta

Vaclav Havel i Dobroslav Paraga su antikomunisti ali ujedno i demokrati koji nikada nisu služili totalitarnom režimu, dok su Ivica Račan i Stipe Mesić reformirani komunisti koji su kao takvi prihvatili demokraciju i kapitalizam, ali su prije pada Berlinskog zida služili totalitarnom režimu, pri čemu je Ivica Račan kao visoki funkcionar SKH i CK SKJ kršio ljudska prava.

Gospodin Ivanković Vonta ne shvaća da nije ispravno interpretirao Havelovu rečenicu da »su od komunista gori samo antikomunisti« jer je od Staljina možda gori samo Hitler iako su, po mome mišljenju, i jedan i drugi na istoj ravnini zla.

Jadni reformirani komunisti Račan i Mesić kada ih brani nereformirani komunist Zvonko Ivanković Vonta. Gospodin Ivanković Vonta ne zna da su hrvatski antifašisti, simbolizirani ratnim sekretarom CK KPH Andrijom Hebrangom, fizički nestali kada ih je jugoboljševik Josip Broz Tito dao nakon Drugog svjetskog rata likvidirati. Tada je nestala i zavnohovska Hrvatska koja je kao takva ostala samo mrtvo slovo na papiru. (Hvala Bogu je i to bilo dovoljno za Badinterovu komisiju). Reformirani komunist i akademik Ivan Supek je napisao da je Andrija Hebrang antifašistička paradigma a Josip Broz Tito da je boljševički egzemplar.

Gospodin Ivanković Vonta je mogao Antu Đapića vidjeti da pozdravlja fašističkim pozdravom, ali Dobroslava Paragu ne, a ja osobno mogu posvjedočiti da nikada nisam uživo vidio g. Paragu da pozdravlja fašističkim pozdravom, a na Hrvatskoj televiziji sam ga u posljednjih 13 godina vidio tri puta u demokratskoj pozi Vaclava Havela, a vidio sam ga samo tri puta jer mu reformirani komunisti ne daju pristup radio-televiziji, te mnogi i ne znaju da Hrvatska ima svog Havela koji se zove Paraga.

Kome zvono zvoni

A što se tiče crnih odora i sličnih nebuloza g. Vonte usudio bih se reći da su dečki koji su nosili crne zastirne odore i tenisice tipa »Adidas« spasili g. Ivankovića Vontu od JNA i Miloševićevih četnika tako da danas g. Vonta može neargumentirano pisati, ali hvala Bogu, na hrvatskom jeziku, a ne na srpskom, a pisao bi danas na ćirilici da HOS nije branio i obranio Republiku Hrvatsku, a u Bosni Republiku BiH. Koliko ja znam, policija New Yorka ima crne odore pa ju nitko normalan ne naziva Crnom legijom ili fašistima, ali vidim da se g. Ivanković Vonta u potpunosti slaže s Franjom Tuđmanom jer je upravo Tuđman lansirao 1991. tezu da su jedinice HOS-a »SS-jedinice«. (Takvim neargumentiranim tezama je Franjo Tuđman prao svoju lošu savjest jer je u veljači 1945. prešao iz X. korpusa u Vrhovni štab NOVJ iz kojega je Tito dijelio naredbe za masovnu likvidaciju zarobljenih vojnika i civila iz NDH.)

Ja bih konačno htio, kao mlad čovjek, da moju generaciju, koja je na svojim leđima iznijela pobjedu u ratu za hrvatsku nezavisnost 1991. godine, više ne opterećuju stari dečki, bili oni reformirani ili nereformirani komunisti jer Hrvatska zaista stagnira pod onim prvima, a totalno bi nazadovala, da se premijer zove Zvonko Ivanković Vonta. I na kraju, parafraziram antifašističku rečenicu časnog Ernesta Hemingwaya: Kome zvono zvoni, Tebi zvoni, druže Vonta! – reagira prof. Goran Jurišić iz Zagreba.