Vjesnik: 18. 02. 2003.

»Bojim se da će izbori biti tek u travnju 2004. godine«

HSS ni po čemu nije zaslužio biti jednim od glavnih kreatora hrvatske politike / Za poticaje u poljoprivredi potrošeno je 4,7 milijarda kuna, što bi trebalo biti 60 posto više nego za HDZ-a; budući da se stanje nije poboljšalo, taj novac je očito otišao negdje drugdje / Vlasti želim da što prije ode u mirovinu i da se odmara bar 100 godina / Vijeće HRT-a i urednička ekipa su katastrofalni, ali oni koji ih ruše još su gori

ZAGREB, 17. veljače - Nezavisni saborski zastupnik Ivo Lončar jedan je od najžešćih kritičara vlasti, ali i oporbe. Razgovarali smo s njime o odnosima u vladajućoj koaliciji, stanju u poljoprivredi, novom Zakonu o HRT-u, slučaju sisačke Željezare i planovima za iduće izbore i drugim problemima.

• Kako ocjenjujete stanje u vladajućoj koaliciji i kada očekujete da će se održati izbori?

- Stanje u koaliciji je katastrofalno. Dok se vlast svađa o nevažnom, država tone u gospodarskom, kulturnom, moralnom, civilizacijskom i svakom drugom pogledu. U toj vlasti najodgovorniji je SDP, a zahvaljujući izlasku HSLS-a iz koalicije, drugo važno mjesto zauzeo je HSS, koji ni po čemu nije zaslužio biti jednim od glavnih kreatora hrvatske politike. Svađe destabiliziraju vlast koja u tri godine gotovo ništa nije ostvarila od svojih obećanja. Zato bi bio red da se čim prije maknu i raspišu izbore kako bi na vlast došao netko tko ima legalitet i legitimitet. Bojim se da do toga neće doći i da se izbori neće održati prije krajnjeg ustavnog roka, travnja iduće godine.

• U javnosti ste postali poznati dok ste kao novinar HTV-a upozoravali na probleme u poljoprivredi, a zahvaljujući tome izabrani ste i u Sabor. Kako ocjenjujete stanje na tom području sada i prije tri godine?

- U Sabor sam došao kao nositelj liste HSS-a, HNS-a, LS-a i IDS-a, ali odmah sam vidio da se nova vlast neće držati predizbornih obećanja pa je brzo »pukla ljubav«. Kao novinar HTV-a, upozoravao sam na mnoge probleme u agraru zbog čega sam na drastičan način bio maknut i na izbore sam izašao želeći da dođe do promjena. Do njih nije došlo i odgovorno tvrdim da je danas stanje u agraru gore nego ikad u zadnjih 40 godina, o čemu govore podaci Hrvatske gospodarske komore. U zadnje tri godine u Hrvatsku je uvezeno hrane za 20 milijarda kuna. Išlo se u sanaciju kombinata koji još postoje samo u Hrvatskoj i na Kubi.

Iako su takvi sovhozi kao model potrošeni, u njih je ubačeno četiri milijarde kuna, a stanje se u mnogome pogoršalo. Istodobno, za poticaje je potrošeno 4,7 milijarda kuna, što bi trebalo biti 60 posto više nego za HDZ-ove vlasti. Budući da se stanje nije poboljšalo, taj novac je očito otišao negdje drugdje. U zadnjih devet mjeseci u Hrvatsku je uvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda za 50 milijuna dolara, a Hrvatska bi pametnom politikom mogla proizvesti mlijeka za 20 milijuna ljudi. Tvrdim da Hrvatska nema agrarnu politiku; jedina smo država u Europi koja nema bilancu potreba i uvozimo najviše hrane u odnosu na broj stanovnika.

• Što ste vi osobno, kao saborski zastupnik, učinili da se to stanje popravi?

- Nisam učinio ništa, jer nisam ništa ni mogao napraviti. Ali, mislim da su javnosti dobro poznate moje saborske rasprave u kojima sam se borio protiv suludih i nemoralnih zakona, poput zakona o poljoprivredi, zemljištu i poticajima.

• Bili ste kritični prema prijedlogu novog Zakona o HRT-u. Jeste li zadovoljni njegovim konačnim rješenjem?

- Mislim da je jedan loš zakon zamijenjen gorim. Stanje je katastrofalno za što je odgovorna vlast koja je zakon promijenila, jer nije mogla potpuno kontrolirati stanje na HTV-u, dio urednika i Vijeće HRT-a. Budući da se zakonom cementira stanje na vrhu HRT-a, postavlja se pitanje zašto se moralo mijenjati zakon, a žalosno je da novinari HTV-a pristaju biti sluge politike, a ne javnosti. Vijeće HRT-a i urednička ekipa su katastrofalni, ali oni koji ih ruše još su gori. Kako bi se utjecaj politike sveo na najmanju moguću mjeru, predlagao sam da Sabor raspisuje natječaj za članove Vijeća, da se unaprijed odredi postupak i da se imena vade iz šešira.

• Kako ocjenjujete najnovije događaje u vezi sa sisačkom Željezarom?

- Vlast je dovela Željezaru u bezizlazno stanje, a najviše ispaštaju radnici koji su najmanje krivi. Neprihvatljivo mi je miješanje predsjednika Republike u prodaju, jer je time prekršio svoje ovlasti i lagao javnosti. Dugo ga znam, privatno smo dobri, ali tvrdim da je u ovom slučaju ispao najobičniji klaun. Najprije je rekao da nije potpisao suglasnost o prodaji, a kad je bio pritisnut argumentima, napravio je još veću pogrešku, uvalivši u neobrano grožđe svog savjetnika, koji je izjavio da Predsjednik nije imao pojma što potpisuje. Zato se postavlja pitanje Predsjednikove vjerodostojnosti. Budući da se voli pozivati na Vladu Gotovca, podsjetio bih ga da je on u zatvoru odbio potpisati dokument kojim bi bio pušten na slobodu rekavši: »Moj potpis je cijeli moj život«. Neka shvati da nije vicmaher, nego predsjednik koji odgovara onima s kojima po birtijama pije tzv. kavu s građanima.

• Kakvi su vaši planovi za izbore? Hoćete li se kandidirati na nečijoj listi?

- Još ne znam hoću li uopće ići na izbore, a ponude dobivam od gotovo svih stranaka. Činjenica je da bi kredit koji imam u javnosti bilo šteta prokockati, ali ne vidim ni jednu stranku koja bi me mogla privući. Smatram da smo jedini parlament koji nema pravu opoziciju, jer ona šuti dok vlast griješi. Ipak, od sveg srca želim vlasti da što prije ode u mirovinu i da se odmara bar 100 godina.

Zemlju strancima ni prodavati niti davati u koncesiju

• Kako bi trebalo riješiti problem kombinata?

- Prije dvije i pol godine zalagao sam se da se kombinati prodaju za jednu kunu i nađu strateški partneri, koji će preuzeti sve obveze i zadržati sve radnike. Poljoprivreda je temeljna gospodarska grana, hrana je oružje i monopol, a njezina proizvodnja je strateški proizvod. Svaka država se hranom štiti. Kombinate bi trebalo organizirati kao dionička društva. Strani partneri bi mogli dolaziti samo po hrvatskim uvjetima, s tim da im se zemlja ne prodaje niti daje u koncesiju, jer ona je nacionalno bogatstvo.

Marijan Lipovac