Novi list: 27. 02. 2003.

ZADRANKA TUŽILA HRVATSKU

Sud u Strasbourgu pred lavinom tužbi iz Hrvatske

Sud za ljudska prava razmatrat će da li se stanarsko pravo u Hrvatskoj moglo smatrati i pravom vlasništva

ZAGREB – Prihvaćanjem tužbe 77-godišnje Zadranke Kristine Blečić, Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu upustit će se u razmatranje pravnog značaja stanarskog prava u Hrvatskoj, a njegova eventualna odluka u korist tužiteljice, mogla bi imati dalekosežne posljedice po državu. Povodom tužbe Kristine Blečić, Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu razmatrat će da li se stanarsko pravo u Hrvatskoj moglo smatrati i pravom vlasništva, jer su nositelji stanarskog prava pod povlaštenim uvjetima otkupa mogli postati vlasnici, kao i pravom na dom, odnosno jesu li tužiteljici povrijeđena ta dva prava gubitkom stanarskog prava.

Prava na vlasništvo i dom zaštićena su Europskom konvencijom o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda. Sud će također ispitati da li je došlo do izostanka učinkovite zaštite tih prava pred domaćim sudovima.

Dalekosežnost posljedica moguće odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu nalazi se u činjenici da je pred domaćim sudovima podneseno oko 40.000 zahtjeva za priznavanje stanarskog prava od strane izbjeglih Srba. Također se postavlja i problem bivših vojnih stanova, u kojima su stanovali pripadnici bivše JNA s minimalno privremenim stanarskim pravima.

U slučaju da Europski sud za ljudska prava odredi da je tužiteljici Kristini Blečić povrijeđeno pravo vlasništva ili pravo na dom, Strasbourg će se naći pred lavinom sličnih tužbi iz Hrvatske.

Tužiteljica Kristina Blečić imala je stanarsko pravo u Zadru. U srpnju 1991. godine otišla je u posjet kćeri u Rim, ali je zbog zdravstvenih tegoba i ratne situacije u Hrvatskoj produžila boravak u Italiji sve do srpnja iduće godine. Po povratku u Zadar, saznala je da je u njezin stan useljena obitelj s dvoje djece.

Zadarski Općinski sud presudio je da Kristina Blečić nema više stanarsko pravo, jer je više od 6 mjeseci neopravdano izbivala iz stana. U žalbenim postupcima i Vrhovni i Ustavni sud utvrdili su da su niži sudovi postupali sukladno zakonu. Stoga je Kristina Blečić potražila zaštitu od Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

U odgovoru na tužbu, hrvatska Vlada je ustvrdila da podnositeljici tužbe nije povrijeđeno pravo vlasništva, jer je bila nositeljica stanarskog prava na stanu u Zadru, a ne vlasnica.

S. ABRAMOV