Slobodna Dalmacija: 03. 03. 2003.

Nedodirljivi suci

U Hrvatskoj danas postoji gotovo opći konsenzus o (ne)funkcioniranju sudbene vlasti, opće suglasje u nezadovoljstvu radom pravosuđa, u zahtjevu za njegovom reformom

Davorka BLAŽEVIĆ

Aktiviranje eksplozivne naprave u skupocjenom terencu Ninoslava Pavića, medijskog tajkuna i suvlasnika EPH, već u prvim reagiranjima kvalificirano je kao teroristički napad na slobodu medija, demokraciju i opće ljudske slobode u Hrvatskoj.

I premijer Ivica Račan priznaje kako je ovaj čin terorizma "očit dokaz da ćemo morati učiniti mnogo više u borbi protiv organiziranog kriminala". I dok podzemlje i mafijaški klanovi ubiru danak svojih prljavih poslova i osvetničkih obračuna, Zbor Udruge hrvatskih sudaca bavi se - novinarima! Notorni predsjednik Udruge Vladimir Gredelj velikodušno konstatira da velika većina novinara radi svoj posao pošteno (ako je tako, čemu ih stavljati na tapet?), ali je najglasniji onaj mali dio koji je "bejzbol palica u rukama vlasti"(!?). Evidentno je, međutim, da "bejzbol palicom" kudikamo vještije barata sam Gredelj (koji se ne libi ni prijetnji novinarima) negoli novinarska skupina koju prokazuje i k tomu identificira kao minornu.

Gredeljevi napadi

Izravan povod za sudačko problematiziranje medija štovani prvak Udruge nalazi u "neviđenoj agresiji na neovisnost sudstva", koju detektira u napadu na sutkinju Vrhovnog suda Senku Klarić- -Baranović, čije je vijeće donijelo odluku o slučaju Slobodne Dalmacije, odnosno napadu na zagrebački Trgovački sud u vezi s Croatia busom. U svojim (dis)kvalifikacijama novinara Gredelj se poziva na anketu među 288 sudaca od kojih (kako znakovito!) samo 1,5 posto misli da novinari pišu kompetentno i odgovorno. Kladim se da bi javnost, uza sve rezerve, u eventualnoj anketi o sucima i novinarima neusporedivo više povjerenja iskazala potonjima negoli njihovim "tužiteljima". A to se ne postiže nikakvim "bejzbol palicama" …

Uostalom, o čemu govorimo? U Hrvatskoj danas postoji gotovo opći konsenzus o (ne)funkcioniranju sudbene vlasti, opće suglasje u nezadovoljstvu radom pravosuđa, u zahtjevu za njegovom reformom, a reformirati ne treba ono što je djelotvorno, kvalitetno, odgovorno. Nema relevantnoga političkoga ni civilnoga, građanskog subjekta koji ne apostrofira pravosuđe kao tumoroznu ranu ove države, to zasigurno ne može biti slučajnost, a ponajmanje nekakva kolektivna urota kakvu insinuira profesionalni čuvar sudačkog obraza. No, nisu na Gredeljevu ciljniku samo novinari. Jednako su, nekompetentni, glede sudstva, i Mesić, Račan, Linić, hrvatska Vlada u cjelini, koja fingira da je zaokupljena reformom pravosuđa, a o tomu zapravo i ne razmišlja… Osim sudaca, u ovoj državi još je malo tko kompetentan, a svoju profesionalnu sposobnost oni dokazuju na iznimno začudan način: godinama su zatrpani s više od milijun neriješenih predmeta, a neprestano larmaju o lošim uvjetima rada, manjku sudaca i neadekvatnim plaćama. Ne zanima ih činjenica da ova zemlja brojem sudaca premašuje europske standarde, da po plaćama strše i u odnosu na političke elite, da su zaštićeni poput ličkih medvjeda… Sada bi još u ime floskula o neovisnom sudstvu, koje najustrajnije sami dezavuiraju, da im se osigura i medijska nedodirljivost. U ime čega? Zar se neovisno sudstvo stvara ukidanjem neovisnoga novinarstva? Primjera radi, u deset godina na Županijskom sudu u Splitu, a slično je i na drugim županijskim sudovima, nije bilo nijedne prvostupanjske presude iz oblasti privrednog kriminala.

Farsična odluka

Pet sudaca splitskoga Općinskog suda suspendirano je zbog toga što su im predmeti završili u zastari, a slučaj Slobodne Dalmacije eklatantan je primjer koji je nakon punog desetljeća dospio pred sud, da bi tamo završio farsom. Jer, što je drugo doli farsa odluka Vrhovnog suda po kojoj u splitskim novinama nije bilo kriminala i nezakonitih radnji, a pretvorba je obavljena "u cilju zaštite državnih interesa"?! Pa čak i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, bez krzmanja, ovih dana kaže kako u njegovoj stranci nema dvojbe o tomu da su u SD-u počinjena pljačka i kriminal, da je time započeta kutlizacija Dalmacije od koje je štete imao i HDZ. Cijela Hrvatska de facto je složna u ocjeni ove "majke svih pretvorbi", ali i kad Hrvatska hoće drumom, sud će šumom. Nisu problem mediji, gospodo, problem je ispolitizirano pravosuđe koje frazom o neovisnosti brani svoju neprikosnovenost i u osnovi status quo.