Novi list: 03. 03. 2003.

UNATOČ »ŽESTOKIM UDARCIMA« SANADERA I PAŠALIĆA

Sve više koalicija HDZ-a i Hrvatskog bloka

Uzlazni trend dobrih odnosa nije narušio ni Vladimir Šeks koji je bivše HDZ-ovce, a sadašnje HB-ovce Zvonka Radića i Marinka Čavku nazvao »tovljenicima«

ZAGREB – I dok predsjednici HDZ-a i HB-a Ivo Sanader i Ivić Pašalić na nacionalnoj razini izmjenjuju sve žešće udarce, na terenu je sve više signala o dobroj suradnji njihovih stranaka. Sanader je nedavno izjavio austrijskoj novinskoj agenciji APA da u HDZ-u više nema nikoga tko misli i djeluje kao Pašalić, a šef HB-a je, pak, nakon što se HDZ nije pridružio njegovom zahtjevu za opoziv predsjednika Stjepana Mesića, prozvao »pojedince iz vrha HDZ-a« da su u »dealu s predsjednikom«. No, te izjave nisu poremetile uzlazni trend odnosa između ogranaka HDZ-a i HB-a.

Sloga u Sisku

U Sisačko-moslavačkoj županiji koalicija u kojoj su osim spomenutih stranaka i HSLS, HSP, HKDU, HPS i Demokratska stranka umirovljenika, prema tvrdnjama čelnika HDZ-a i HB-a, funkcionira besprijekorno. Nakon što su tri vijećnika napustila HDZ i prešla u HB te su stranke potpisale sporazum po kojem svi županijski dužnosnici kao i članovi skupštinskih odbora koji su otišli u HB, ostaju na svojim mjestima. »Nije bilo nikakvog razloga da diramo te ljude. Među nama i HB-om nema nikakvih problema i surađujemo kao da oni i nisu odnedavno u drugoj stranci«, pohvalio je župan Đuro Brodarac svoje koalicijske partnere iz HB-a dodajući kako međustranačkih trzavica nema ni u gradovima i općinama županije.

Njegovo zadovoljstvo dijeli i čelni čovjek HB-a u Sisačkoj županiji Zorislav Kiš koji tvrdi da je on »gazda na svojem području« i da ne mora nikoga u vodstvu stranke pitati što mu je činiti. Kiš prognozira da će sisačka sedmorka opstati do kraja mandata.

Osim navedene, u pripremi su još dvije koalicije HDZ-a i HB-a i jedino je pitanje hoće li one biti prije uspostavljene u Šibensko-kninskoj županiji ili u Klisu. Nakon što u skupštini Šibenske županije 10. veljače zbog nedovoljnog broja glasova i po drugi put nije prošao proračun, hadezeovci su se odlučili obratiti HB-u koji ima tri vijećnika. Njihova je delegacija, doznajemo, došla prošlog tjedna u Zagreb tražiti od Sanadera dozvolu za pregovore s HB-om i kako je zadnji rok za usvajanje proračuna 1. travnja predsjednik HDZ-a im je, da izbjegne izbore u Šibenskoj županiji, dao zeleno svjetlo. »I ranije su se ljudi iz šibenskog HDZ-a htjeli dogovoriti s nama, ali im Sanader to nije odobravao. Sada, međutim, nisu imali kuda i rekli su nam da će pregovori uskoro početi jer je Sanader promijenio mišljenje«, rekao nam je tajnik HB-a u Šibenskoj županiji Jure Mula.

Politički blagoslov suradnji

On je uvjeren kako će pregovori okončati potpisivanjem koalicijskog sporazuma, »nema ništa samo na riječ« i da će HB participirati u županijskoj vlasti. I to usprkos incidentu što ga je u nedjelju u Kijevu izazvao Vladimir Šeks vrijeđajući na osnivačkoj skupštini HDZ-a, prebjege u HB. »Šeks je rekao da smo bivši tajnik HDZ-a u Kijevu Zvonko Radić i ja tovljenici koji će se toviti do 29. studenoga, a da ćemo onda završiti kao što završavaju tovljenici u Slavoniji«, ispičao nam je Marinko Čavka, načelnik Kijeva, koji je ranije bio predsjednik općinskog HDZ-a dok sada tu dužnost obavlja u HB-u.

Ipak, presudit će obostrani interes za sudjelovanje u županijskoj vlasti.

Na nedavnim izborima u Klisu, HDZ je osvojio najviše, šest vijećničkih mandata, no za većinu im nedostaje još jedan. Pronašli su ga kod koalicije HB-HČSP koja ima dva vijećnika, svaka stranka po jednog. »Koalicija s HDZ-om u Klisu je gotova stvar«, potvrdio nam je predsjednik HB-a Ivić Pašalić koji ističe da se uopće ne miješa u poslove ogranaka svoje stranke.

– Događa se da članovi HDZ-a ne smiju pregovarati s našim ljudima jer im Sanader nije dao blagoslov, ali u HB-u svi ogranci imaju slobodu procjene što je za njih oportuno, pojašnjava Pašalić.

Jednaku, međutim, argumentaciju iznosi i Sanader. I on se poziva na načelo da u HDZ-u »ogranci sami određuju s kim će i hoće li koalirati«.

D. CIGLENEČKI