Slobodna Dalmacija: 03. 03. 2003.

Dvoglavi demokrati

Kad se ruše glavne potpornje pravne države, onda to nije "mitingašenje", nego ispravljanje nepravde

Piše: Dino MIKULANDRA

Amerikanci više ne žele piti (francusku) vodu Evian. S prezirom pljuckaju na francuski proturatni pokret. Najugledniji protoliberalni američki dnevnik New York Times s patriotskim zanosom objavljuje karikaturu na kojoj korpulentan čovjek u prodavaonici brze hrane viče na prodavača hvatajući ga za vrat: "Što si to rekao, antiamerikanče?".

Ima još zapanjujućih sličica protudemokratske histerije diljem "liberalnoga" globalnog sela. BBC je upravo otpustio dvojicu arapskih producenata, a zaštitari su ih odmah, kao zaražene pse, izbacili iz zgrade. Na posljetku, iz tiska je izašla i knjiga bivših novinara Le Mondea koji demontiraju ovaj svjetionik liberalnog tiska, etike i pravde, slovom na slovo, pojašnjavajući kako se zapravo radi o uredničkom svjetonazoru koji već 60 ljeta štiti i tetoši nedodirljive, a žigoše i blati (njima) prezrene.

E, sad, godinama slušajući litanije domaćih prosvjetitelja zapadne uljudbe, neupućen bi promatrač pomislio kako će skupiti glave i glasno prosvjedovati protiv lavine ispada ritualnog nacionalizma, šovinizma, totalitarne harmonije, gušenja slobode javne misli i gaženja kulturnog pluralizma. I to u zemljama iz kojih mi - hrvatski domoroci - moramo učiti demokraciju. Ali, ništa od toga. Vesna Pusić, iz čijih usta uvijek kapa medovina ljudskih prava, u Forumu HTV-a zbori sada kao desni fundamentalist. Kao, nema veze što smo Amerima otvorili zračni prostor. Druge su zemlje kleknule još i više, a mi ne možemo biti izolirani. I liberalno i mudroslovno, nema što.

Ali, zašto ne bismo postupili kao Austrija, "mala" članica EU-rope koja je rezolutno odbila let Bushovih bombardera preko svoga neba? Naši profesionalni demokrati ustrajno legitimiraju svoje dozlaboga licemjerno lice. Svi kao jedan klicali su predsjedniku Mesiću kada je umirovio hrvatske generale, prolili su kante žuči na svenarodne demonstracije protiv suđenja junacima Domovinskog rata. Poštujmo pravnu državu i sudove, demokracija se ne uprizoruje na ulici, nego u institucijama ...

OK. Ali, u drugom činu predstave najglasniji nosači Sorosova "demokratskog" kovčega dižu bunu protiv presude splitskoga suda, prije sutkinje ispisuju presudu Norcu u Rijeci, a bogme organiziraju i ulične igrokaze kojima prizivaju izvršnu vlast da ukine odluku Vrhovnoga suda! Vladavinu zakona i glavne potpornje pravne države valjaju u blatu. Samo, kada to "demokrati" čine, onda to nije "mitingašenje", nego ispravljanje nepravde.

Isti ljudi neće poduprijeti pokretanje opoziva predsjednika Mesića premda je cijeloj naciji u oči lagao o potpisu kojim je počela nova privatizacijska kalvarija sisačke Željezare. Neće prepoznati famozni "govor mržnje" kada saborski ljevičar Antu Kostelića naziva "teroristom" jer da je svjetske prvake Ivicu i Janicu tjerao da spavaju u snijegu?! Debele bi korice imala knjiga o junacima naših domaćih Le Mondeova.