Vjesnik: 03. 03. 2003.

Amerika može u rat i bez turskih baza

Vojni stratezi razradili planove da zrakoplovi s vojnicima u prvo vrijeme slijeću u improvizirane zračne luke na sjeveru Iraka koje bi bile proširene / Amerikanci skloni tvrdnji da je riječ samo o poslovnim nesporazumima sa Turskom, a da budućnost prijateljskih odnosa nije upitna / Sve to nije velik problem, kažu u Pentagonu

NEW YORK, 2. ožujka (Od Vjesnikova posebnog izvjestitelja) - Odluka turskog parlamenta koji je odbio dopustiti američkim vojnicima pristup u turske vojne baze, u Americi nije izazvala preveliki šok, ali je mnoge iznenadila.

Američki vojni stratezi izjavili su da je Amerika spremna i za slučaj da Turska potpuno odbije suradnju iako se očekuje da će parlament na kraju donijeti drukčiju odluku. Hitno se razrađuju novi planovi, a u Pentagonu tvrde da zbog turskog odbijanja nije ugrožena eventualna akcija u Iraku.

»I dosad smo imali razrađene sve planove koji predviđaju iznenadne, neočekivane i posebne situacije, kao što bi bila ova nakon turskog odbijanja suradnje«, izjavili su u nedjelju ujutro vojni stratezi iz Pentagona, uz napomenu da svi planovi omogućuju efikasno vođenje ratnih operacija i bez nekih saveznika na koje se računalo.

U konkretnom slučaju, razmatra se mogućnost da se u sjeverni Irak ubaci velik vojnika zrakoplovima koji bi slijetali na improvizirane piste ili u male zračne luke, koje bi potom odmah bile preuređene i proširene. To bi donekle zakočilo akciju američkih vojnika, ali samo u početku. Američki vojni stratezi ocjenjuju da bi i na taj način akcija bila posve efikasna.

Prve reakcije ipak ukazuju na to da bi američko-turski odnosi mogli biti dugoročno ugroženi, a da je sadašnja odluka parlamenta rezultat nedavnih izbora u Turskoj. Citiraju se izjave turskog premijera Abdullaha Gula da se partnerstvo sa SAD-om nastavlja, ali i člana parlamenta Murata Mercana koji je kritizirao Amerikance tvrdeći da je sadašnje stanje samo rezultat »poslovnih« nesporazuma vezanih uz novac, a ne pitanje samog prijateljskog odnosa.

I u Americi prevladava stav da je sadašnje zahlađenje isključivo rezultat neuspjelih poslovnih pregovora te da prijateljstvo i savezništvo s Turskom nije upitno. State Department je odmah reagirao zaključkom kako je riječ o demokratskoj zemlji i da Turska ima pravo donijeti odluku za koju smatra da je za nju najbolja, te da će Amerika poštivati želju turskog naroda i nastaviti suradnju kao dosad.

»Sve to nije veliki problem«, izjavio je visoki dužnosnik Pentagona, uz uvjeravanje da će sve biti u redu.

General Tommy Franks ima već gotove planove za ratne operacije u sjevernom Iraku i navodno bi oni samo trebali u najbržem roku biti modificirani s obzirom na novonastalu situaciju. Ipak, Amerikanci ostavljaju i otvorena vrata da bi se na kraju mogao postići sporazum s Turskom, pa će dvije verzije ratnih operacija biti potpuno spremne.

U Americi se naglašava kako je najvažnije da Turska nastavi suradnju s Međunarodnim monetarnim fondom, koji je dao Ankari upute kako reformirati gospodarstvo i smanjiti goleme gubitke.

Jurica Körbler