Slobodna Dalmacija: 03. 03. 2003.

NAKON NESLUŽBENIH INFORMACIJA O TOME DA VLADA RASPISUJE NOVČANU NAGRADU ZA GOTOVINOM

Ubrzana potraga

ZAGREB — Tvrdnju da hrvatska Vlada namjerava raspisati novčanu nagradu za točnu informaciju o boravištu generala Ante Gotovine, ekskluzivno objavljenu u Jutarnjem listu, nitko od predstavnika aktualne vlasti u nedjelju nije želio potvrditi, no ni demantirati.

- Nemam pojma!, bila je prva reakcija predstojnice Ureda za odnose s javnošću Vlade RH Sanje Kos, koja je tek nakon podužeg inzistiranja (i vjerojatno konzultacija s vrhom Vlade RH) kratko prokomentirala kako je "poznato da Vlada RH surađuje s Haaškim sudom pa tako i u slučaju generala Gotovine", a da medijske napise o tome Vlada ne želi komentirati.

Premda je informacija o navodnom raspisivanju novčane nagrade za informacije o tome gdje se nalazi general Gotovina došla iz diplomatskih krugova, potvrdu da se o tome ipak razmišlja u hrvatskoj Vladi, kako se navodi u tekstu, dao je i ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Štoviše, tvrdi se da su predstavnici hrvatske Vlade o toj mogućnosti izvijestili skupinu veleposlanika akreditiranih u RH još prije mjesec dana. Također se navodi kako je hrvatska Vlada ustrojila i posebnu policijsku postrojbu za hitno djelovanje, s glavnom zadaćom: "uhititi generala Gotovinu ako se on nalazi u Hrvatskoj, kao što to tvrdi Haaški sud".

Iako Ministarstvo unutarnjih poslova službeno nije željelo komentirati namjere hrvatske Vlade, visoki policijski krugovi pozivaju se na Zakon o policiji kojim je opisana mogućnost raspisivanja nagrade. Novčanu nagradu, podsjećaju, MUP je ponudio za informacije vezane za istragu o ubojstvu Milana Levara, te navode kako to nije nimalo neuobičajena praksa. Ističu da hrvatska policija i dalje intenzivno traga za generalom Gotovinom, da je do sada pretražila više od dvadeset lokacija, te da se sve dobivene informacije provjeravaju.

Tvrdnje da je Vlada ustrojila posebnu postrojbu za hitno djelovanje u MUP-u drže neosnovanom, ističući kako nema potrebe za formiranjem takvih postrojba jer MUP već raspolaže i interventnim i specijalnim policijskim snagama. Vlada RH, kažu, nema ni mandat ni zakonske osnove formirati takve posebne policijske jedinice!

S. DUKIĆ

LUKA MIŠETIĆ, ODVJETNIK HRVATSKOGA GENERALA:

Dokaze u korist Gotovine Vlada ne šalje u Haag

Nismo iznenađeni informacijama da bi Vlada novčano željela potaknuti otkrivanje generala Gotovine i da bi naredila formiranje posebne policijske postrojbe za uhićenje generala, jer Račanova Vlada već 19 mjeseci radi protiv interesa generala Gotovine i kao organ Haaškog suda, izjavio je Luka Mišetić, odvjetnik generala Gotovine.

— Šokirani smo, međutim — nastavlja Mišetić, informacijom da Vlada posjeduje oslobađajuće dokaze, a koje uopće nije dostavila haaškoj tužiteljici Carli del Ponte!

Na upit o kakvim je konkretno oslobađajućim dokazima riječ, Mišetić podsjeća da se u optužnici Haaškog suda generala Gotovinu tereti za etničko čišćenje 200 tisuća Srba, što je, podsjeća, premijer Ivica Račan u pismu tužiteljici Del Ponte i sam naveo neutemeljenim, te zbog nekažnjavanja kriminalnih djela počinjenih nakon akcije Oluja. — Dokazi se — ističe Mišetić — odnose upravo na navedeno i javno pitam Vladu zašto ne šalje u Haag te oslobađajuće dokaze koje posjeduje?!

Mišetić dodaje i da se svakih mjesec-dva u hrvatsku javnost plasiraju različite dezinformacije o generalu Gotovini, te da ih šire "krugovi bliski hrvatskoj Vladi, koji žele kriminalizirati generala Gotovinu i učiniti ga kriminalcem".

S. DUKIĆ