Večernji list: 04. 03. 2003.

HRVATSKA I V. BRITANIJA - ZBOG GOTOVINE I BOBETKA ODGOĐEN POSJET VOJVODE OD YORKA

Račan neće dobiti britansku potporu za aplikaciju

Problem je aktualiziran 14. veljače kada je Carla del Ponte Hrvatsku svrstala u isti koš s BiH i Srbijom i Crnom Gorom

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije izvijestilo je hrvatskog veleposlanika Joška Para da se posjet princa Andrewa, drugog sina kraljice Elizabete II., odgađa zbog nedovoljne suradnje Hrvatske s Haškim sudom.

- U Ministarstvu su rekli da s obzirom na stajališta Carle del Ponte o hrvatskoj suradnji sa Sudom ne mogu izlagati člana kraljevske obitelji kontroverznom posjetu Hrvatskoj - objasnio je Paro hrvatskim medijima.

Posjet Vojvode od Yorka, kojemu je cilj bio poduprijeti poslovanje britanskih poslovnih ljudi u Hrvatskoj, već je jednom bio odgođen - u rujnu prošle godine nakon izbijanja slučaja "Bobetko".

Posjet premijera Ivice Račana Londonu 18. i 19. ožujka u sklopu lobiranja za ulazak Hrvatske u EU nije odgođen, ali nam je iz britanskih izvora potvrđeno da Britanija u ovom trenutku ne namjerava obnoviti proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pa sukladno tome, niti poduprijeti hrvatsku aplikaciju za članstvo u EU - sve dok Hrvatska ne dokaže da je voljna surađivati s Haagom, kao i dok ne ispuni preostalih nekoliko najspornijih političkih preduvjeta kao što je omogućavanje povratka izbjeglica i njihove imovine.

Britanski izvori potvrđuju da je problem aktualiziran 14. veljače kada je glavna tužiteljica Carla del Ponte održala brifing za strane diplomate, na kojem je Hrvatsku svrstala u isti koš s BiH i Srbijom i Crnom Gorom.

Neizručenje generala Ante Gotovine prepreka je koju London ne namjerava previdjeti, rečeno nam je, a britanska diplomacija ne smatra, također, da je učinjen napredak u slučaju generala Janka Bobetka.

Iako se radi o bolesnom čovjeku, hrvatske vlasti imaju zakonsku obavezu uručiti mu haašku optužnicu, upozoravaju.

Glavna tužiteljica Carla del Ponte diplomatima se požalila kako Hrvatska nije dostavila dokumente koji se odnose na ratne sukobe u središnjoj Bosni i u Mostaru.

Haag je od Hrvatske tražio i dokumente vezane za poslovanje jedne banke u 1993. godini. Prema analizama nadležnih hrvatskih vlasti, oko 90 posto zahtjeva za dostavom dokumenta, Vlada je promptno ispunila, a kasni samo u dva navedena slučaja.

Oko dokumentacije o poslovanju jedne banke prije desetak godina, Vladi su ruke vezane bankarskom tajnom, dok se ne uputi sudski nalog. Zahtjevi za dokumentima o događajima u BiH postavljeni su pak prenačelno, pa ih Hrvatska iz tehničkih razloga ne može dostaviti, tvrdi izvor blizak Vladi.

Iz Vlade je prema Haagu upućena poruka da Hrvatska nije nipošto promijenila politički stav o suradnji s Haaškim sudom, ali da bi Haag morao biti precizniji u svojim zahtjevima.

Ulje na vatru dolilo je, tvrde izvori bliski hrvatskoj diplomaciji, i to što je general Bobetko nedavno u bolnici primio izaslanstvo Novske i upustio se u političke izjave, iz čega je tužiteljstvo zaključilo da on nije u tako lošem zdravstvenom stanju kao što je predstavljeno.

D. Knežević, S. Despot